Už rok mají hackeři pod kontrolou některé americké vládní počítače. V tomto týdnu je o tom informovala FBI.

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 16.11.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

Údajně by útoky měly být spojeny s hnutím Anonymous a napadení proběhlo za pomoci (chvilka napětí...) děravého software od Adobe Systems.

Podle FBI se členové Anonymous nabourali do mnoha vládních počítačů a kradli z nich citlivá data. Tato „kampaň“ měla začít již před rokem. Podařilo se jim to díky úspěšné exploitaci chyb v programech od Adobe, po úspěšném útoku si vždy v systému nechali zadní vrátka. Tyto a další informace sdělila FBI ve čtvrtek v hlášeních, která rozeslala jednotlivým úřadům.

Podle FBI byly útoky velmi rozsáhlé a mimo jiné postihly agentury jako U.S. Army, Department of Energy, Department of Health a Human Services. Vyšetřování stále probíhá, další část zasílaného dokumentu údajně obsahuje rady pro administrátory, kterým pomáhá na co se v síti zaměřit, aby případné napadení odhalili. Je totiž možné, že na mnohé průniky se ještě nepřišlo. Mluvčí FBI to nechtěl více komentovat.

Z interních informací (od personálního vedoucího) kanceláře šéfa US. Department of Energy se dozvídáme, že jen v jejich sektoru byla ukradena soukromá data 104 000 zaměstnanců, dodavatelů, jejich rodinných příslušníků atp. Ukradeny byly i informace o 20 000 bankovních účtech.

Útoky jsou nejčastěji spojovány se jménem Lauri Love. Ten byl 28. října obviněn za průniky do některých ze zmíněných úřadů. Vyšetřovatelé také mluví o využití zranitelnosti v ColdFusion od Adobe, který weby využívaly.

Kupodivu - mluvčí Adobe, Heather Edell, prý údajně o hlášení FBI zatím neslyšela. Jak dále řekla, pokud útočníci využili opravdu jejich software, muselo se jednat o nějaké neaktualizované verze.