DARPA vyhlásila na konci října opravdu unikátní soutěž. Pro výherce vyčlenila 2 miliony dolarů

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 3.11.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Pokud jste si chtěli vydělat a zajásali jste, musím vás uklidnit. Museli byste být Američané. Jo a vymyslet software, který bude sám sobě opravovat bezpečnostní chyby.

Soutěž, nazvaná Cyber Grand Challenge má opravdu velký cíl. Software, který soutěž vyhraje, by měl být schopen sám sobě nalézt slabinu a vydat si poté „záplatu“. Že je to sci-fi?

Podle oznámení soutěže, které můžete najít na webu DARPA, to tato královský dotovaná tajná agentura myslí vážně. Při svých ne ani 300 zaměstnancích má rozpočet přes 3 miliardy dolarů ročně. Proto si tyto soutěže jistě může dovolit. Otázkou zůstává, zda opravdu věří v kompletní splnění podmínek některým z přihlášených týmů, či se pouze snaží přilákat nové čerstvé mozky. Více o DARPA i jejich projektech si můžete přečíst třeba na Lupě.

Co je tedy přesně cílem soutěže? Navrhnout „plně automatizovanou síťovou obranu“. Stejně, jako se dnes běžně odehrávají bitvy mezi red a blue teamy (kdy jedna ze stran brání síťovou infrastrukturu a druhá na ní útočí), i soutěž by se měla odehrávat podobným způsobem. V reálném čase budou systémy jednotlivých týmů útočit na zranitelná místa a zároveň vytvářet patche na své vlastní díry. Pravidla si můžete přečíst na webu DARPA (PDF).