Nový ransomware vás zaznamenává při sledování porna

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 25.8.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

Kdo se občas nepodívá? S nakaženým počítačem by se vám to však mohlo vymstít (a prodražit).

Jak již nadpis napověděl, nový malware se při vašem sledování lechtivých snímků snaží zapnout webkameru a pořizovat snímky. Jakmile se mu to podaří, „zamkne plochu“ a zobrazí zprávu s výkupným. Program se údajně tváří jako z dílny Australské federální policie (AFP).

Zobrazí hlášku, že jste překročili federální zákony, vztahující se k dětské pornografii, autorským právům či soukromí. Samozřejmě přiloží i váš snímek a hodlá na vše zapomenout, pokud nešťastník do 72h zašle částku 100 až 200 USD.

Po spuštění této kampaně se strhla vlna volajících na policii, jak potvrdil kontakt z AFP webu WAtoday. Volali nám lidé velmi otevření, ale i tací, kteří přísahali, že pouze sledovali Facebook. Někteří dokonce i plakali, protože útočníci mají jejich fotku jen ve spodním prádle. Jediné co policisté mohli dělat je poradit, aby vše nahlásili na místech k tomu určených.

Boj proti ransomware je dlouhodobý a někdy se i zadaří - třeba v březnu tohoto roku se podařilo španělské policii a Europolu zatknout 11 lidí, zapojených do šíření ransomware (včetně 27letého Rusa, který malware vytvářel). Na východ od nás je obecně tento druh kriminality velmi oblíben - Symantec identifikoval na 16 různých verzí ransomware, provozovaných z východní Evropy a Ruska. Během jednoho měsíce se prý jednomu organizovanému gangu podařilo nakazit 68 000 počítačů, kteří útočníkům vydělali 400 000 dolarů.