Nová služba Facebooku Graph Search je na první pohled skvělá. Co na ten druhý?

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 15.7.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

Je nejvyšší čas zrevidovat si svůj FB profil - nová služba FB Graph Search totiž najde věci, na které jste již možná zapomněli.

Facebook Graph Search je služba, zanedlouho spouštěná ve Spojených státech, v omezeném limitu je již spuštěna betaverze. U nás se zatím můžete zapsat pouze na čekající listinu. V ostrém provozu slibuje inteligentní vyhledávání ve větách nejen na vašem profilu, ale i na všech ostatních. Příkladem použití může být třeba věta „People who like tennis and are from Liberec.“ či „Photos of my friends in Kozodírky.“

Vyhledávání je založeno na Bingu od Microsoftu a údajně má být schopno nalézt jména lidí, příspěvky i obrázky, které jsou skryty z vaší Timeline. Mobilnímu vývojáři Brandonu Copleymu z Texasu se povedlo využitím tohoto vytvořit seznam 2.5 milionu telefonních čísel sesbíraných právě z FB. Ten tím uživatelům vlastně odmítá právo na soukromí. Když Copley nahlásil tuto chybu Facebooku, jeho účet byl zablokován a přišel mu dopis od právníků FB, že neoprávněně získává data. Další věcí jsou „lajky“, které se na vaší vlastní Timeline neobjeví, jsou však díky Graph Search snadno dohledatelné. Nyní se podíváme podrobněji na některé základní vlastnosti FB, díky kterým Graph Search nevzbuzuje zrovna pozitivní ohlasy.

Fotky a posty, ve kterých jsme byli označeni. Ty mohou být touto novou službou okamžitě k dohledání, pouze zadáním vašeho jména. Pokud jste dřívě nechtěli, aby je někdo viděl, stačilo je prostě skrýt na vaší zdi. Takové příspěvky však budou nyní dohledatelné. Mělo by se zohlednit vaše nastavení soukromí, ale co je horší - i nastavení vašich přátel. Pokud se vám to nelíbí, budete prostě muset projít všechny vaše fotky a manuálně nastavit viditelnost pouze pro vás, či přátele.

Další nepříjemností je matoucí nastavení soukromí. V menu Privacy se vám totiž nepodaří skrýt příspěvky před Graph Search. Vztahují se totiž pouze k vaší Timeline. Pokud chcete opravdu něco skrýt, musíte hledat položku Activity Log, na vaší profilové stránce. Teprve tam lze nastavit viditelnost třeba jen pro vaše přátele.

Rozumným doporučením se také jeví vypnout si tzv. Friends of Friends. Poté je totiž obsah viditelný lidem, které velmi pravděpodobně vůbec neznáte. Opět je tedy potřeba nastavit si citlivé posty a informace viditelné pouze přátelům či vámi samými. Také je důležité pamatovat, že to, co je na Timeline může být viditelné i po skrytí. Jediným relevantním nastavením je v tomto ohledu již zmíněný Activity Log, kde je však potřeba příspěvky nastavovat jeden po druhém. Již zmíněné „lajky“ je potřeba také zrevidovat - opravdu je chcete mít všechny veřejně publikované?

Informace o vaší poloze či rodném městě mohou být také snadno zneužitelné. Je proto potřeba důkladně zacházet s aplikacemi, které tyto informace sbírají.

S touto na první pohled skvělou službou se prostě facebookové profily mohou stát mnohem méně soukromé. Tyto snahy Facebooku však již asi nikoho nepřekvapí.