Facebook bylo možné hacknout SMSkou, odhalil hacker

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 29.6.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1/3

Hacker s přezdívkou fin1te odhalil, že FB se dal jednoduše hacknout pomocí SMS a to do jedné minuty.

Tentokrát to šlo bez škodlivého kódu, nebo dokonce interakce uživatele. fin1te, původem ze Spojeného království, představil v postu na svém blogu způsob jak kompromitovat jakýkoliv FB účet pod jednu minutu pomocí SMS.

Hackerovi se podařilo exploitovat možnost poskytovanou Facebookem - propojení telefonního čísla s uživatelským účtem. To mu umožnilo získávat aktualizace pomocí SMS a přihlášení na účet pomocí čísla, místo e-mailu. Konkrétněji našel bug v souboru /ajax/settings/mobile/confirm_phone.php, který přijímá různé parametry. Mezi ně patří parametr code (ověřovací kód zaslaný na telefon), a profile_id (což je identifikátor účtu, propojený s telefonním číslem). Tento skript pracuje na pozadí v okamžiku, kdy uživatel potvrdí svoje telefonní číslo a potvrzovací kód, zaslaný na mobil. Přestože je parametr profile_id propojen s uživatelským účtem, jeho modifikace nevyvolá žádnou chybu.

Odezva Facebooku byla velmi rychlá, ihned po ohlášení chyby hackerem zjednali nápravu. Sám fin1te obdržel 20 000 dolarů v rámci programu BugBounty. Podrobnější popis, včetně názorných obrázků, najdete ve zdroji aktuality či na zmíněném blogu.