Webcam cracker promluvil

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 25.6.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 3/2

Vyšetřování britské stanice BBC Radio Five Live si posvítilo na zločince, kteří zneužívají webkamery a prodávají obsah obětí. Jejich snaha poodhalila celý trh s touto komoditou. Více po klepnutí na nadpis aktuality.

Útočníci získávají většinou přístup k „otrokovi“ (jak obětem říkají) díky malware umístěném v e-mailu. Zajímají je osobní data na disku a samozřejmě také již zmíněná webkamera.

S jedním z nich, mladíkem z Finska, se rádiu podařilo udělat interview. V něm se teprve 16letý John, jak si říká, přiznává, že ze začátku se pokoušel pouze experimentovat. Na obrazovkách napadených třeba zobrazoval děsivé obrázky a pak se bavil jejich reakcemi. Pak mu ale došlo, že by tím mohl vydělat nějaké peníze. Podle jeho slov úspěšně napadl již přes 100 počítačů. Risk toho, že ho chytnou, je podle něj minimální. Krátké video s částí rozhovoru je k vidění na webu rádia. Jak, a zda, vypíná diody signalizující zapnutí webkamery se mi zjistit nepodařilo.

Útoky jsou nazývány jako „ratting“ (od zkratky RAT - Remote Access Tool). Více o těchto nástrojích se dozvíte třeba z webu WeLiveSecurity. Jedná se o jednu z nejpopulárnějších skupin software, ktera je dnešními kyberkriminálníky využívána.