Bug ve Facebooku částečně odkryl údaje milionů uživatelů

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 24.6.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Bug měl za následek únik e-mailových adres a telefonních čísel až 6 milionů uživatelů Facebooku. Způsobil, že některé informace, které FB ukládá pro doporučení přátel, byly neúmyslně uloženy a následně zobrazeny i lidem, kteří je neměli vidět. Dokonce se zdá, že se to týká i čísel/mailů lidí, kteří ani účet u FB nevlastnili, ale nějaký jejich známý si je nahrál společně s ostatními kontakty třeba z mobilu či e-mailu. To se děje automaticky a FB by tato data neměl ukládat, natož je pak omylem někde vystavovat.

Výsledkem bylo, že pokud si uživatel stáhl archiv svého účtu pomocí nástroje DYI (Download Your Information), stáhli se mu také dodatečná data od jeho přátel a dalších lidí, se kterými přišel do kontaktu. Podle FB nejsou žádné důkazy o tom, že by tohoto problému bylo zneužito např. v nějakém exploitu. Přitom se však nejedná o žádnou novinku - bug byl v této podobě obsažen v systému již celý rok, než ho minulý týden bezpečnostní tým Facebooku objevil.

Oficiální verzi Facebooku naleznete zde, každému uživateli, jehož se problém pravděpodobně týkal byl zaslán podobný text - k vidění třeba na Lupě.