stracená kapacita SDkarty

HackForum

stracená kapacita SDkarty#
Ahoj...
Mám asi tři SD karty které používám do Raspberry pi. Zkoušel jsem na nich spoustu systémů a ted mají asi čtvrtinovou kapacitu co na začátku.

Zkoušel jsem:
-manuálně smazat soubory
-formátovat zařízení
-formátování přes WinFlashTool

Bezvýsledně...

Je nějaká možnost jak vrátit SDkartě svojí kapacitu ?
(odpovědět)
yagarea | 90.180.177.*29.3.2014 11:57
re: stracená kapacita SDkarty#
Záleží co přesně se s nimi stalo, ale obecně ne.

SD karty spadají do kategorie Flash pamětí, které se prostě časem opoužívávají [link] . Každá buňka má pouze omezený počet zápisů a i když existují různé triky [link] , tak dříve nebo později odejde každá.

Jediné co můžeš udělat je snížit počet zápisů. Tedy nedávat na kartu swap, logy, mountovat jí jako noatime [link] a použít nežurnálový filesystém, jako ext2 či něco speciálního přímo pro flash paměti, třeba f2fs [link] .

Osobně jsem kdysi provozoval linux na routeru, kde byl root na flashdisku, který do něj byl zapojený. Potom co mi tam pár flashdisků odešlo na wear-leveling po pouhých několika týdnech jsem se na to radši vykašlal a pořídil si server.

U rPI by bylo asi ideální používat kartu jen pro bootování a hned potom se switchnout na externí harddisk, který je v USB. Ale to zvedá cenu docela hodně (rPI 1000, externí HDD 1500-3000, USB hub 200). Taky by se možná dalo nabootovat z karty a zbytek tahat po síti, ale s tím nemám zkušenosti.
(odpovědět)
Bystroushaak | E-mail | Website | PGP29.3.2014 13:57
re: stracená kapacita SDkarty#
podobnej problem sem mel kdyz sem strcil 16gb cartu do usb modemu, mi to udelalo 2gb partition a musel sem ji pak v partion magicku zmenit...
(odpovědět)
XkoX | E-mail29.3.2014 14:09
re: stracená kapacita SDkarty#
doporučuji vyzkoušet WinHex - [link] a podívat je přímo na LBA bloky. Osobně bych to viděl na skryté bloky mezi MBR a první partition.
(odpovědět)
Hnz2 | 85.71.231.*29.3.2014 18:36

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode