Proč ?

HackForum

Proč ?#
Nevim čim to je, ale byl jsem tu asi přes třema rokama jakožto nějak tak poprvý (samo pod jinym nickem) moc jsem toho neznal, tim neřikam že teď toho znam hodně :), ale ještě to tu nějak tak šlo a i občasný nadávky že nic nevim atd. se tady mohl člověk něco dozvědět a možná mu i někdo občas soukromě poradil, no a teď jsem tu tak si projíždim webforum a koukam že je to tu akorát urážka vedle urážky, samý dohady, kdo co ví kdo ne kdo něco dokázal kdo ne ale k tématu pořád nikdo nic neřekne... Proč to tu nefunguje tak jako předtim ? Byly kolem všeho kecy; ale nakonec se člověk přece jen něco dozvěděl a teď nažhavenej čeká jak mu někdo poradí a nakonec co ? Jen rozhovor mezi pár lidma a jejich dotazy no a tak mě prostě napadla otázka PROČ ? Ano počítam s tim že mě tu teď pár nicků bude rozebírat atd. Ale zkuste se nad tim zamyslet... opět Proč to tu normálně nefunguje ? Proč se urážíte kvuli názorům na věci ? Proč kvuli tomu co kdo preferuje jazyk/distribuce/oblečení... Proč to tu prostě nefunguje normálně ? imho by to tu nemuselo být špatný...
(odpovědět)
4m3N | E-mail3.2.2011 2:11
re: Proč ?#
To je jednoduché. Lidé se naučili brát a odnaučili se dávat. Proč bych měl radit někomu, kdo se vždy příjde jen zeptat? Neumí poděkovat ani poprosit. Proč bych měl radit někomu, kdo nemá slušné vychování? Berou to tak, že jim lidé MUSÍ poradit a neuvědomují si, že odpověď na otázku je privilegium, ne povinnost. Pokud člověk položí otázku, měl by dokázat, že má o problému nějaký přehled, ne jako dnes, kdy chce většina lidí vysávat vědomosti z ostatních. Navíc, pokud je otázka nezajímavá, asi těžko najde někdo motivaci na ni plnohodnotně odpovídat. Dále, pokud se neumí dotyčný zeptat (rozuměj: jeho otázka je tak chaotická a nemá hlavu ani patu), jeho text je zasekaný hromadou chyb (teď nemluvím o diakritice ani absenci velkých písmen a čárek ve větách), odradí to většinu normálně smýšlejících lidí. Samozřejmě, že jsme všichni jen lidé a tak každý udělá občas nějakou tu chybičku. Avšak pokud jich je v jediné větě o pěti slovech pět, každého normálně smýšlejícího člověka odradí takový text číst. A v neposlední řadě to věčné urážení a nadávky. Lidé si nadávají posílajíce se do různých míst, včetně /dev/null. A jaký je výsledek? Vznětlivější osoby začnou slovně útočit a napadat ty, kteří spor vyvolali a máme tady flame-war. A takovému se "moudrý" člověk radši vyhne. Před nějakou dobou jsme o této situaci diskutovali s Emkeiem a shodli jsme se na tom, že kdyby se nastavila politika jako před cca pěti šesti lety, většina ze současných nováčků (nebudu jim říkat lamy, ač se tak rádi nazývají a neuvědomují si, že to je nadávka, ne královský titul a pokud byl někdo dřív označen za lamu, dost těžce to nesl - apropo, pokud se sám někdo nazývá lamou, neodpověděl bych mu už tuplem, protože normální člověk taky nepříjde ve škole za učitelkou a neřekne jí "Tomuhle nerozumím, jsem piča, tak mě, prosím Vás, neodkazujte na učebnici"; lamy jednoduše patří do přírody a ne za počítač). Už teď se těším na protiútok, který jen potvrdí přesně to, co jsem zde napsal :)
(odpovědět)
Duck | 85.71.165.*3.2.2011 11:53
re: Proč ?#
souhlasim rovnez s Duckem, sam odpovidam pouze na otazky, ktere mi prijdou nejakym zpusobem zajimave a hlavne, odpoved na ne jeste (nebo uz delsi dobu) nezaznela. dneska se diky rozsireni Internetu pripojuje cim dal vic mladych lidi s prebytkem testosteronu, kteri se schovavaji za domnelou anonymitou Internetu a chovaji se arogantne, vulgarne, leci si komplexy z realneho sveta povysenym jednanim v diskuzich a komentarich, ktere osobne uz delsi dobu skoro nikde nectu, zveda se mi z toho zaludek.
... a proc je tolik flame war na SOOMu? imho lidi maji malo prace, a tak se venuji podobnym blbostem, az budou starsi, tak jim to dojde.
(odpovědět)
Emkei | E-mail | Website | PGP3.2.2011 12:23
re: Proč ?#
For Duck: 100 % souhlas...
(odpovědět)
_ano_nymous | 195.39.54.125/unknown3.2.2011 12:16
re: Proč ?#
Mimochodem 4m3n a tvůj příspěvek v BugTracku, označený jako "Další blbost" na mě působí, že možná i ty toto "špatníé klima na Soomu" spoluvytváříš....
(odpovědět)
_ano_nymous | 195.39.54.125/unknown3.2.2011 12:25
re: Proč ?#
Také se přidám se svým názorem, který možná nejednoho pobaví :)
Podle mě to na SOOMu není zas až tak hrozné. Když občas zavítám na nějaká jiná fóra, nestačím se divit, kam až to může někde zajít. Když to vidím, tak si říkám, že SOOM je na tom v podstatě ještě dobře :)
No a teď trochu konkrétněji: Nemyslím si, že by se zde člověk nedočkal odpovědi. Když je srozumitelná a zajímavá otázka (viz Duckův příspěvek výše), tak se téměř vždy najde někdo, kdo na ni odpoví. Na druhou stranu je pravda, že těch kdo odpovědi znají, zde není zrovna moc, a proto některá témata bohužel zůstávají bez odpovědi. Co mi ale vadí, je skutečnost, že někteří reagují na dotaz i v případě, kdy na něj nechtějí nebo neumí odpovědět. Toto prostě nechápu. Přijde mi to, že se chtějí zapojit i ti méně znalí. No a protože neumí odpovědět k tématu, reagují zcestně. Situace by se zlepšila, kdyby zde přibylo více lidí, kteří odpovědi znají a jsou ochotni se o ně podělit a kdyby se lidé nenechali tak snadno vyprovokovat. Stačilo by, aby se nereagovalo na příspěvky, které jsou mimo téma a bylo by po strostech. Nicméně to už se zase okruhem dostávám tam, kde jsem byl před chvílí. Právě na příspěvek mimo téma totiž mohou zareagovat i ti, kteří k původnímu tématu nemají co říct a snaží se tak prosadit. Jak to změnit? Nevím...
(odpovědět)
.cCuMiNn, | 78.80.204.*3.2.2011 13:45
re: Proč ?#
Jen trochu rozvinu myslenku, kterou nacali Emkei a Duck drive.

Strucne - komunity konci. Alespon nektere. Nebudu rozebirat konkretne soom, protoze ho moc neznam, ale zkusim to treba na prikladu linuxu.

V dobach, kdy zacal v linuxu fungovat komunitni system, byl linux "jen pro vyvolene". Ti vyvoleni ho rozvijeli a pouzivali. Nebylo to jednoduche, vyzadovalo to dostatek znalosti, zkusenosti a sezralo to spoustu casu. Nastesti se kolem linuxu pohybovali lide, kteri meli zajem o jeho dalsi sireni a nevadilo jim radit ostatnim. Aby mohli efektivne fungovat vznikl a dale se rozvijel system vzajemeho sdileni informaci, zjednodusoval se pristup k nim. Od tech, kdo se chteli pripojit, byla vyzadovana jista disciplina a ocekavalo se, ze oceni snahu a budou se snazit prispet svou trochou do mlyna.

Jejich radci nebyli zli, tedy az na vyjimky. Oni byli jen tvrdi a casto arogatni a v komunikaci neobratni, jak to u techniku obcas byva. Bohuzel spousta dalsich lidi se v tom zhledla a zacala uprednostnovat formu pred obsahem.

Tak to fungovalo, komunita rostla, pristup do ni byl stale snadnejsi a vyzadoval mensi davku usili. Vzdy se nasel nekdo, pro koho bylo cilem sirit evangelium a budovat komunitu, kdo branil ty
"slabsi" a chtel, aby jim byla vyslapana cesticka, aby na ne nebyli ti ostatni tvrdi a zli. Protoze oni mohou take prispet - treba tim, ze komunitu rozsiri sami o sebe nebo dokonce tim, ze ji zvetsi o dalsi lidi.

Zacala se budovat komunita zamerena ne na puvodni produkt/myslenku, ale na budovani sebe sama - klasicka bublina financnich trhu.

Velke komunity jsou zajimave take marketingove a tak se objevilo i nove hnuti - zakladani komunit. Marketing vysal nejake penize z komunity a zase neco vratil zpatky - komunite. Do samotneho produktu se vracelo na pocet lidi stale mene a zacalo to byt i videt.

A to je asi pribeh vsech komunit v dnesni dobe. Cilem je vytvorit komunitu pro komunitu, ne pro to, co je komunite spolecnym cilem. Lide namlsani (nejen medialni) masazi se na komunity lepi, obzvlaste na takove, ktere maji na venek snadno viditelne znaky, prebiraji je a predvadeji, ze maji spravnou znacku - patri do spravne komunity.



(odpovědět)
rfr | 85.160.22.49/127.0.0.*3.2.2011 22:11
re: Proč ?#
Pekna uvaha. Trochu mi to pripomina psani clanku pro to abych napsal clanek, ne proto ze mam co zdelit a chci to predat ostatnim.
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 83.208.175.*5.2.2011 1:40

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode