Linux

HackForum

Linux #
Rozhodl jsem se plne prejit na OS Linux, ale predtim, nez tak ucinim by me zajimalo, co se na tomto systemu mam ucit. Rad bych si v podstate poradil s beznymi problemy, ktere mohou nastat. Mam se ucit s terminalem? Nebo se mam naucit neco o jadru? Rad bych se zeptal na zkusenosti od tech zkusenejsich =)
dekuji za odpovedi.
(odpovědět)
omegaS30.12.2007 1:20
re: Linux #
[link] v tomhle megačlánku najdeš odpověď na vše. Ten člověk tomu rozumí a píše přesně o tom, co jako začínající "common user" potřebuješ při přechodu z jiného systému (primárně z win). Samozřejmě, pokud jseš cool haxor, tak se uč rovnou pracovat v příkazové řádce, ale jako normální uživatel si rozhodně přečti USL, stojí to za to.
(odpovědět)
CzErW | 77.237.140.*30.12.2007 1:35
re: Linux #
v dnesni dobe by bylo nejrozumnejsi nainstalovat si ho ve virtualnim pocitaci. a ucit se proste postupne tak jak ti co prijde pod ruku. budes neco konfigurovat, instalovat, skriptovat... az pak za dlouho mozna na linux uplne prejdes a jeste pozdeji se mozna budes zabyvat jadrem, zatim neres...
(odpovědět)
prc | 213.211.51.*30.12.2007 1:54
re: Linux #
jadro fakt netreba resit - z pohledu obycejneho usera - urcite se nauc prikazy do konzole - budes je potrebovat..

.. ja jsem se to dost naucil na vserveru ;) urcite nedoporucuji virtualni masinu u tebe doma, doporucuju udelat si partition na disku a hezky si to hodit "naostro", jinak to nema cenu.. A nasilne v tom linuxu byt a kdyz neco budes chtit zprovoznit, upravit, tak to proste udelat.. a dokoncit to.. vzdy se naucis neco noveho a postupne uz na to vsechno budes prichazet sam - zprvu s pomoci googlu (1. nauc se tedy poradne hledat, budes to potrebovat) ;)

----------
Cow power by Gentoo...
(odpovědět)
Anonymous_ | E-mail30.12.2007 12:09
re: Linux #
Tady bych vyzdvihl odpoved "hledat". To je skutecne _zaklad_. Naucit se hledat sam odpovedi. Najit si odpoved na to, jak se pouziva manual. Procist si informace, ktere jsou na webu u prislusne distribuce. A znovu hledat. Jako zacatecnik budes narazet na problemy, ktere na 99% resil jiz nekdo pred tebou a urcite uz na ne nekdo odpovidal, jsou uvedene v manualu, nebo v nejakem FAQ.

(odpovědět)
HC | 90.183.61.*30.12.2007 15:49
re: Linux #
Ucit se linux tim ze ho obcas spustis na virtual station je kravina. Ja jsem mel linux nainstalovany cca rok a ani jsem na nej nesah az do te doby kdy se mi rozbil komp a linux byl jediny ktery se jakztakz dokazal udrzet v provozu narozdil od widli. Od te doby kdy jsem byl donucen se snim naucit pracovat jde vsechno mnohem mnohem rychleji.

Jeste bych ti k zacatku dodal nejake moje poznatky z dob kdy jsem zacinal.

Takze, v prvni rade vyber distra. Mel bys jich vyskouset co nejvice at mas moznost srovnani. Nektere veci ti zezacatku vubec nepujdou ale nejsi sam kdo zacinal a na netu (pokud umis hledat) vzdycky nejake reseni najdes. Ja si treba dlouho nemoh zvyknout na file system nebo na instalaci softwaru. Citil jsem se pred kompem asi jako moje babicka pred mobilem:D. Proste vetsina veci co jsem vedel mi byla upe k nicemu. Na file system jsem si zvykl - otazka casu. Horsi to bylo s tolik vyzdvihovanou instalaci. Pokud to slo treba pres apt-get tak to bylo smesne jednoduche. Horsi to bylo kdyz byl balicek pro jiny balickovy system... Nastrah je mnohem mnohem vic ale jestli vytrvas, tak se ti to vice nez vyplati.

Kazdopadne ale. Linux je prevazne o tom ze si se systemem hrajes (mno neni tam moc her tak co taky jineho ze:-D), nastavujes ho a zkraslujes a hlavne se porad ucis neco noveho. Pro nektere lidi to muze byt zdrcujici, kdyz si to uvedomi ale ja mam prijemny pocit ze jsem k pocitaci blize nez kdy drive a to je pro mne moc dulezite. A az pochopis jak te nektere nejmenovane systemy omezuji a poznas co je to volnost...

NOFLAME PLZ
(odpovědět)
Pr0meTheus | 79.127.248.*7.1.2008 19:29
re: Linux #
- hned na zacatku reagovat na neci komentar tim, ze ho oznacis za kravinu a na konec napsat noflame je zamyslenihodny dusevni pochod :)

- ja sam jsem se pred nejakymi 12 lety ucil (a naucil) v linuxu plavat tim, ze jsem do nej proste skocil. ne z nutnosti, ale z rohodnuti. a rozhodne toho nelituji, ale je totalni nesmysl se prvoplanove vyhybat pouziti virtualu. pokud ma nekdo problem s odhodlanim nebo soustredenosti, jiste uvita neco co ho bude nutit. ale pokud takovy problem nema, tak naopak jiste oceni vyhody virtualu. si myslim ja.
(odpovědět)
prc | 213.211.51.*7.1.2008 20:17
re: Linux #
Virtualizace je dobra, ja sam zrovna o prechodu uvazuji a pomoci virtualizace se muzu rozmyslet jestli se mi vice libi KDE, nebo GNOME, ktery system je pro mne lepsi (kouknul jsem se uz na Ubuntu, Mandrake, Fedoru, Puppy a zatim to vypada ze skoncim u Danixu). Momentalne provadim zalohy pevneho disku, abych se pozdeji nemusel srat s reinstalaci, kdyby neco nevyslo..
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 62.84.153.*8.1.2008 15:31
re: Linux #
2prc: njn mas pravdu sry, nejak mi to nedoslo. Mas pravdu ze pro nektere muze byt VS vyhoda ale musi byt pro linux rozhodnuti. Ja nebyl a moc se mi do toho nechtelo, ale nastesti se to vyresilo samo a jsem za to vdecny, ze me to takhle donutilo. Kdybych to pred tim vedel, rozhodne bych nevahal.
(odpovědět)
Pr0meTheus | 212.71.150.147/192.168.10.*9.1.2008 9:58

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode