Delphi vs. C++ Builder

HackForum

Delphi vs. C++ Builder#
Nějaký ten pátek již programuji v Borland Delphi a částečně uvažuji o přechodu na C++. Optimální řešení je pro mne Borland C++ Builder, který je co se týče IDE takřka totožný s Delphi.

Je v tom ale jeden háček, nebo přímo hák a to, že nevidím žádné výhody v Builderu. Pouze snad konstrukce typu a++,a%b,a*b, apod.

Jaky je na to vas nazor, co mi prinese prechod na C++ builder, kdyz nizsi velikost vyslednych EXEcutables to rozhodne neni a predpokladam ze vyssi vykon uz teprve ne.
(odpovědět)
--==[FReeZ]==-- | E-mail | Website18.8.2006 16:25
re: Delphi vs. C++ Builder#
Ja si myslim,ze ti to nepinesie nic.IMHO WIN API je rozhodne lepsie.Alebo SDL ak chces multiplatformy.
(odpovědět)
jOe | E-mail | ICQ 284-848-28518.8.2006 16:46
re: Delphi vs. C++ Builder#
No tak jestli chces znat muj nazor tak se na c++ vyprdni. Ja s Ceckem nejsem zrovna velkej kamard a mam k tomu jiste duvody. Podle me je to docela zastaralej jazyk, kterej uz byl tolikrat trumfnutuj. Nehledete na jeho slozitost, jedinou vyhodou jsou snad jen pristupy do pameti pocitace a propojeni s asm (aspon doufam :)). Tak ze podle miho nazoru, ti to prinese vcelku velky prd :)

ps: Snad sem ti tu neplacal hovadinky :)

----------
Když nejde o život, tak o hovno de...

Charles Bukowski - kdo zna, ten vi :)
(odpovědět)
BabCA SjEs | E-mail | ICQ 40645219218.8.2006 16:57
re: Delphi vs. C++ Builder#
promluvil chytrej :)
(odpovědět)
kevlar18.8.2006 22:04
re: Delphi vs. C++ Builder#
a ktory jazyk odporucas BabCA?
(odpovědět)
jOe | E-mail | ICQ 284-848-28518.8.2006 17:06
re: Delphi vs. C++ Builder#
Mno zalezi pod jakej system. Ja sem kapku jetej na scriptovaci jazyky pod unix (Python, Perl), Pokud win tak Python a MVB. A ve vetsine taky Delphi. Pokud mas na to bunky tak jeste asm :)

----------
Když nejde o život, tak o hovno de...

Charles Bukowski - kdo zna, ten vi :)
(odpovědět)
BabCA SjEs | E-mail | ICQ 40645219218.8.2006 17:17
re: Delphi vs. C++ Builder#
tvrdit ze Cecko je prekonany a pak doporucit assembler, neni to trochu protireceni?:)

(odpovědět)
kevlar18.8.2006 22:15
re: Delphi vs. C++ Builder#
v podstate nasel jsem jen 3 rozdily (syntaxe, operatory, datove typy) no a to mi nedela zadne problemy, jde jen o zvyk. Napr. misto
var a : word;
napisu int short a; (nebo short int a? plete se mi to).

To jsou ale jen zacatky, pri kterych napisu treba MessageBox ("Zprava", "Titulek", MB_OK | MB_ICONINFORMATION, 0); a zapomenu pred to hodit Application->

V delphi je to pak treba MessageDlg('Zprava', mt_Information, [mbOK], 0);, coz lze zapsat i v C++ trosicku jinym zpusobem, ve kterem figuruji znaky << a ty se mi libi.

V podstate mam rad zapis typu a++, nebo deklaraci promennych kdekoli v kodu, ale nenasel jsem nic, co by me motivovalo prejit. Kompatibilita s Linuxem je stale zajistena pomoci CLX knihoven. Takze me delphi aplikace mohou byt Linux compatible stejne, jako me C++ aplikace. Misto Delphi lze pouzit FPC + Lazarus IDE (OpenSource), nebo Kylix (komercni) a existuji i jine odrudy Pascalu, ktere jsou multiplatformni. V obou pripadech se jedna o RAD, presto mi pripada Delphi v nekterych castech mnohem efektivnejsi, nez C++ Builder. Napriklad ve velikosti vysledneho EXE

Opravdu se nenajdou nejake vyhody, kvuli kterym by se vyplatilo prejit s Delphi na C++ Builder ? (krome hlavickovych souboru treba z MSDN, ktere Cckarum dost zavidim =))
(odpovědět)
--==[FReeZ]==-- | E-mail | Website18.8.2006 18:22
re: Delphi vs. C++ Builder#
vyhody, kvuli kterym by se vyplatilo prejit z delphi na C++ Builder nejsou zadne. Vyhody, kvuli kterym by se vyplatilo prejit na MS Visual C++, nebo jeste lip na textovej editor a treba borlandi radkovej kompilator C++ jsou. Treba jedna, ze se z pojidace hodnot stane koder profik ;]
(odpovědět)
kevlar18.8.2006 22:09
re: Delphi vs. C++ Builder#
Asi souhlas :)

----------
Když nejde o život, tak o hovno de...

Charles Bukowski - kdo zna, ten vi :)
(odpovědět)
BabCA SjEs | E-mail | ICQ 40645219218.8.2006 18:37
re: Delphi vs. C++ Builder#
Já doporučuju Javu v kombinaci s vývojovým prostředím NetBeans. Je to celkem pěknej a moderní jazyk se slušnou syntaxí, obsáhlou knihovnou a kód je cross-platform. Defaultně kompiluje do bytekódu, ale pokud někdo nemá JRE můžeš kód zkompilovat do spustitelné podoby. Já v delphi začínal a jsem rád že jsem se ho zbavil.
(odpovědět)
OGGY18.8.2006 22:06
re: Delphi vs. C++ Builder#
do spustitelne podoby bez JRE? tak na to chci listky do prvni rady...
nic takovyho zatim nejde. Jsou tu pokusy, ale bud nedokonaly a neuplny, a nebo ttakovy komercni, ktery slibujou hory doly, ale nakonec je z toho velkej bundle kterej ma jre v sobe, takze "spustitelna podoba" ma o nekolik MegaBajtu vic...
java hnije, je pomala... a to ze je cross platform ji uz na desktopu nepomuze...
ale jinak s tvym nazorem na delphi souhlasim :]
(odpovědět)
kevlar18.8.2006 22:13
re: Delphi vs. C++ Builder#
kevlar: nechapu toho pojidace hodnot, co by takovy pojidac mel delat? Sve jsem si odprogramoval v DOSu, pomoci Borland Pascalu, kde jsem nepouzil jediny cizi unit a i ty standardni, co tam jsou jsem musel vsechny prepsat. Pokousel jsem se totiz vytvorit OS, takze tam figurovala i kapka ASM.

Pak, kdyz jsem s OS skoncil (jen proto, abych nezustal na veky u toho sameho) a zacal delat XHTML, PHP, CSS, SQL. To uz zvladam solidne, takze nastoupilo Delphi.

No v Delphi se vzdy musim trosicku neco doucit (napr. mi vypadne z hlavy nejaky ten prikaz, takze musim par sekund googlit), ale napisu v Delphi uplne cokoli a rovnez kvalitne.

Ted premyslim o C++, chci v nem vyvijet tak efektivne, jako v Delphi, ale chci zaroven, aby to bylo v necem vyhodnejsi, nez je to v Delphi.

Takze jak jiste chapes, uz nechci alokovat a uvolnovat pamet z haldy, jako jsem to delal v DOSu, ani programovat driver pro grafickou kartu, prip. mys, chci jen RAD (Rapid Application Developement) neco vyvijet. Obcas kod vhodne mixovat s ASM, kdyz je to nezbytne a nedelat nic, co nemusim
(odpovědět)
--==[FReeZ]==-- | E-mail | Website19.8.2006 9:13
re: Delphi vs. C++ Builder#
:) programovat driver pro grafickou kartu prip. mys nemusis od roku 95...
reknu ti to takhle, kazdej losos se nauci ovladat libovolny IDE. Na vyber jich je spousta.
Ta tvoje otazka mela znit "jestli se vyplati prejit z object pascalu na C++"? a odpoved (muj nazor): ANO. Cecko v zadnym pripade neni prekonany, jak tu pisou nekteri radoby koderi (BAbCA: v cem sou asi napsany ty vase skriptovaci lamersky jazyky, he?). Naopak ho najdes skoro vsude.
Pokud jsi mluvil o prenositelnosti, tak na Lazarus/Kylix zapomen. i kdyz prenositelnost je v obou jazycich trosku bida...

(odpovědět)
kevlar19.8.2006 11:38
re: Delphi vs. C++ Builder#
kevlar: omg proc myslis ze Delphi je Object Pascal? Nejsi jediny, tento mytus je hodne rozsireny, ale podle faktu Delphi je Delphi a Object Pascal je Object Pascal ([link])

Tzn. podle meho nazoru "Object Pascal je proste norma, kterou napriklad Delphi splnuje a vychazi z ni. Ale kazdy jazyk, ktery vychazi z OP je jiny..."

Nechapu proc mam zapomenout na Lazarus IDE + FPC, nebo na Kylix ? FPC = Free Pascal Compiler = Target->Linux,Windows,DOS 16/32,Amiga,... (jeste si muzu take vybrat detaily u kazdeho targetu)

Napis mi prosim nejake vyhody C++ oproti Delphi, dekuji // krome hlavickovych souboru
(odpovědět)
--==[FReeZ]==-- | E-mail | Website19.8.2006 12:29
re: Delphi vs. C++ Builder#
btw. vite o tom, ze DevC++ je naprogramovano v Delphi a ze C++ Builder je take naprogramovan v Delphi ?
(odpovědět)
--==[FReeZ]==-- | E-mail | Website19.8.2006 12:40
re: Delphi vs. C++ Builder#
Delphi neni object pascal, to jsem nikdy nenapsal... jestli jo, tak mi to tady na tom foru zakrouzkuj cervene. Delphi je ide, jazyk kterej se pouziva k rozebehnuti tech komponent je object pascal,... a nerikej ze ne :) V delphi programovat umim... btw (abys nerek ze jsem nejakej blbej ceckar, co se te snazi presvedcit o svym,...)

DevC++ muze byt v Delphi, urcite neni v delphi treba Visual C++... v Delphi je napsanejch spousta veci... to neznamena ze jsou Delphi dobry... DevC++ je stejne jenom Graficka hracka nad MingW kompilatorem... na Graficky hracky jsou delphi dobry

co se tyce jazyka, tak to zalezi na chuti kazdyho z nas... Cecka je precijen vic v unix like systemech. ale jak jsem psal uz na zacatku diskuze,... duvod prejit z Delphi na Builder nenajdu asi zadnej... Builder je jeste vetsi shit, nez Delfiny...
(odpovědět)
kevlar19.8.2006 13:04
re: Delphi vs. C++ Builder#
jezis, no tak se to ted jmenuje Delphi object shittin language :) hlavni je myslenka
(odpovědět)
kevlar19.8.2006 13:06
re: Delphi vs. C++ Builder#
jeste k tem Lazarum... zkousel jsem binarku na vidlich... mela pres 4 MB, to si delate srandu?:) to uz vazne radsi tu javu s prizipovanym JRE
(odpovědět)
kevlar19.8.2006 13:09
re: Delphi vs. C++ Builder#
kevlar: nechapu co jsi to stahl, ale lazarus IDE ma 37,6 MB a stahuje se zde [link] jedna se o plnohodnotnou nahradu za delphi (ve spojeni s FPC).

Jsou tam i screenshoty, tak na ten link klikni a podivej se, jede to v pohode na Linuxu i ve Widlich, OpenSource rulez.

PS: Nesnasim Javu, ma takove naroky, ze je pro vetsinu lidi nevyuzitelna, aplikace v Jave jsou (nejen) na mem stroji nestabilni a velice pomale, napriklad nejaky URL crawler je psan v Java a nikdy se mi nepodarilo dojet az do konce, pokazde to zatuhlo, pravdepodobne byl problem v tom, ze nevlastnim 2 GB RAM =)
(odpovědět)
--==[FReeZ]==-- | E-mail | Website19.8.2006 16:04
re: Delphi vs. C++ Builder#
nevis co jsem stahoval?:] Lazarus IDE... ale ja nemluvil o velikosti toho prostredi, to by mi bylo ukradeny, ale mluvil jsem o velikosti aplikace "hello world", udelam jeden frame, na nem jeden button, skompiluju to onim spickovym IDE + spickovym kompilerem a vysledek ma kolem 5 MB :) to je vysledek snahy udelat to za kazdou cenu cross platform,... dekuji nechci...
(odpovědět)
kevlar19.8.2006 18:00
re: Delphi vs. C++ Builder#
5MB aplikace Hello World? To je pekna picovina, jestli si za tim stojis tak si zapomnel nastavit compiler nebo jsi idiot vis co? posli to sem do fora at se podivam na ten tvuj 5mb exe
(odpovědět)
King.Kong20.8.2006 10:21
re: Delphi vs. C++ Builder#
king.kong: no tak kvuli tobe, jsem si tu sracku nainstaloval a spustil :) pripomnels mi jeste, ze hnije vic nez netbeans.. je to hrozne pomaly... po spusteni, prdnu tlacitko na form, dam nejakou akci na klik, build,... mels pravdu, no neni to 5 MB [link]
(odpovědět)
kevlar20.8.2006 14:55
re: Delphi vs. C++ Builder#
jinak s tou javou to byl zert... :)
(odpovědět)
kevlar19.8.2006 18:02
re: Delphi vs. C++ Builder#
btw. bezi to i na macu, to jsem ani nevedel =) Je to spickove IDE + spickovy compiler.

Screenshot z Mac OSX [link]
(odpovědět)
--==[FReeZ]==-- | E-mail | Website19.8.2006 16:08
re: Delphi vs. C++ Builder#
Tak ja nejakej cas taky bastlil veci v Delphi, jeste v dobe kdy jsem o C ani nezavadil, umel jsem jen pascal. Od te doby co jsem zacal delat trochu v C jsem se snazil nahradit i Delphi za C++ Builder, a nemam pocit ze bych si mohl stezovat. Jednu vyhodu vidim asi v tom, ze pokud delas nejaky konzolovy aplikace v C/C++ napriklad pomoci DevC++, a pak potrebujes udelat neco grafickyho, tak to muzes v Builderu psat pomoci stejnyho jazyka, muzes tak byt zvykly jen na jeden jazyk. Pokud bych se chtel i nadale ucit C/C++ a do toho psat programy v Delphi, tak bych se z toho neustaleho preorientovavani z jazyka do jazyka asi zblaznil. Nekomu to mozna pripada jako zbytecnost, ale vazne mam radsi kdyz delam porat v tom jednom :)
Kazdopadne i kdybych tohle pominul, tak mi osobne sedi asi vic C nez Pascal, i kdyz jsem u Pascalu stravil podstatne delsi dobu, uz bych se asi nerad vracel, citil bych to jako krok zpet.
Timhle jsem ale vyjadril jen svoje pocity, nikoliv obecny fakta, a pripoustim, ze kazdej s tim nemusi souhlasit.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t19.8.2006 18:24
re: Delphi vs. C++ Builder#
prave sa hram s Fedora Core 5 a ako tak pozeram vsade je Perl a C,k tomu este silny Shell,a nic vas nezastavi;) no a PHP este
(odpovědět)
jOe | E-mail | ICQ 284-848-28519.8.2006 18:56
re: Delphi vs. C++ Builder#
kevlar: ten tvuj odkaz nejak nefunguje, rad bych se take podival na ten EXE, mohl bys ho sem prosim poslat znovu a tentokrat tak, aby byl funkcni? Diky =)
(odpovědět)
--==[FReeZ]==-- 20.8.2006 16:18
re: Delphi vs. C++ Builder#
ten odkaz normalne funguje deti
(odpovědět)
kevlar20.8.2006 17:00
re: Delphi vs. C++ Builder#
kevlar: deti sis mohl odpustit, no ale to se na mne stejne nevztahuje =), takze jsem potesen, ze uz mi to jde stahnout, ale ta horsi zprava je, ze musim opet nabootovat do widli a to se mi nechce, tak se k tomu EXEcu vyjadrim bud o pulnoci, nebo az nekdy zitra.

Doufam ze jsi do nej pro mne rovnou zakomponoval obrazky, nejakych hezkych mladych slecen :-D
(odpovědět)
--==[FReeZ]==-- | E-mail | Website20.8.2006 20:18
re: Delphi vs. C++ Builder#
deti jsem si mohl odpustit :) pravda..
nezakomponoval jsem do toho zadny obrazky... je to jen button na formu... a to cely v 6 MB :/ imho to bude tim GTK inside :)
do widli bootovat nemusis, staci ti wine... je to z myho pohledu i bezpecnejsi na otevirani takovejchhle veci...

kazdopadne se nechci hadat o tom, jestli je lazarus dobrej nebo spatnej... o tom tenhle thread neni... ptal ses na nazor Delphi x Builder:
Delphi > rychlejsi, vysledna binarka taky, a je mensi..
Builder > pouzivas v nem C++ (podle me vyhoda :))

=== to je muj nazor na tyhle dve prostredi ===
ale jinak vim > gcc :)
(odpovědět)
kevlar20.8.2006 20:45

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode