BBS

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Emkei
Datum: 21.6.2005
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Bulletin Board System

BBS (Bulletin Board System) - tři písmenka, o kterých již drtivá většina z vás slyšela, ale asi málokdo by dokázal popsat, o co přesně se jedná...



Jedná se o systém textové komunikace, který nevyžaduje webové rozhraní. K tomu, abyste se k takovému systému připojili, nepotřebujete mít ani vlastní ISP (poskytovatele Internetového připojení), ale stačí vám pouze pevná linka, modem a starý dobrý telnet. Uživatelé Windows mohou využít integrovaný 'HyperTerminal', který je k surfování po BBS jako stvořený.

BBS je jakýmsi předchůdcem webového rozhraní Internetu a IRC. Sestává se z tzv. nástěnek (obdoba dnešních diskusních skupin, chatu), možnosti stahování souborů a hraní online her. Co vše na BBS naleznete a bude vám umožněno záleží pouze na tvůrci, resp. správci (SysOp) daného systému.

Jak jsem se již zmínil, k přístupu se převážně využívá telnet (port 23), což není z bezpečnostního hlediska zrovna ideální a tudíž některé BBS umožňují přístup i přes SSH (secure shell, port 22). Většina z BBS má v dnešní době i vlastní webovou podobu, na které se o ní dozvíte více informací, její přístupovou adresu (namísto www se píše bbs) a povětšinou i návod, jak se k ní připojit. Výjimkou nejsou ani applety vytvořené v Javě, s jejichž pomocí se k BBS můžete připojit přímo pomocí webového prohlížeče. Bohužel se budete muset v mnoha případech zaregistrovat (pokud si chcete zachovat anonymitu, nic vám nebrání ve využití sociálního inženýrství). Pokud si chcete vyzkoušet, jak to na takové BBSce vypadá, nabízí pražské ČVUT možnost připojit se na jejich BBS anonymně (more info).

Seznam českých BBS naleznete zde, přičemž asi tím největším systémem u nás je Akord BBS (1, 2). Realita je však taková, že BBS postupně "umírají" a v dnešní době jich zbylo jen minimum a vyjma Akordu se na nich pohybuje jen pár desítek lidí. V dřívější době, kdy ještě neexistovalo IRC to ale byly právě BBSky, kde se hackeři scházeli a vyměňovali si rady, software a chlubily se svými úspěchy. Dnes už se o nich moc nemluví a setkáte se s nimi převážně v knihách či filmech s hackerskou tematikou z minulého století (to zní fakt blbě =)

BBS se převážně provozovaly/provozují na systémech s UNIXovým OS, výjimkou ale není ani provoz na platformě Windows (např. již zmíněný Akord) či přímo v DOSu nebo OS/2. Pokud vás tento článek inspiroval k založení vlastní BBSky, doporučuji seznámit se s programem EleBBS, Remote Access nebo Maximus.



Emkei