Ochrana počítačových dat

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Helac
Datum: 24.4.2006
Hodnocení/Hlasovalo: 3.67/3

Software a hardware pro bezpečnější autentizaci a ochranu šifrovaných dat (Windows XP)

Rád bych Vám všem poskytl svoji maturitní práci ke studijním účelům.

Zdrojaky, dokumentace, technicke vykresy: LINK

   Cílem práce bylo získání hlubších znalostí v oblasti autentizace a přihlašovacích procesů operačního systému Windows XP. Zhotovený výrobek je zařízení sloužící k zabezpečení počítače proti přístupu neoprávněných osob a posilující bezpečnost klasického šifrování, které je obsaženo v operačním systému Windows XP.

   Výrobek je složen z hardwaru, který pracuje s autentizačními klíči, a softwaru, který spolupracuje s hardwarem a operačním systémem. Jako autentizační klíč

   je použito zařízení o velikosti a vzhledu USB konektoru typu A. Zařízení je dostatečně malé a odolné, aby bylo nošeno jako přívěsek na klíče. Vytvořený software UMage nahrazuje část klasických Windows dialogů za své. Zároveň má vlastní osobitou grafiku a zajišťuje přehlednou a rychlou práci.

   Zařízení využívá dvoufaktorové autentizace, kombinuje tajemství a hardwarový klíč. Výrobek je dostačující pro domácí prostředí. Program je jednoduchý na obsluhu, lze ho rozšířit o další funkce, zařízení je v porovnání s profesionálními velmi levné a v účinnosti příliš nezaostává.