Vystopování odesílatele

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Kub@z
Datum: 27.7.2004
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Něco málo o vystopování odesílatele emailu a jak se proti vystopování bránit

Napsal: T-5 VRUGER (napis@zde.cz, member of CHC)

Nedávno jsem zavadil o mladou frontu v papírové podobě a zaujal mě článek o političce Marvanové. Když vynechám, že to je dračice, která cynicky ničí své milence (zřejmě nevydrží tolik, kolik paní Marvanová chce, ale to teď nebudu rozebírat).

Spíše jde o to, že "odbornící" zjistili, že email byl odeslán z Českého rozhlasu. Obyčejný člověk si představí profesionála třeba v černém obleku like agenti z Matrixu, který spolu s kufříkem a malým satelitem zjišťuje, odkud byl email odeslán.

Píšu to dneska (tj. 8. 6.) a není snad známo, kdo to udělal. Už je známo, že email byl odeslán z rádia Svobodná evropa, jíž IP rozsah zasahuje do Českého rozsahu. Už je znám čas a datum rozesílání a pracovníka, co na počítači pracuje. Je jedno, jestli to byl on, nebo ne. Ale co jedno není:

Pokud to nebyl opravdu lamík (resp. lumík, hlodavec co běhá po klávesnici) tak odeslání emailu mohl zamaskovat. A jak:

1. anonymizéry (emailové nebo email-webové)
Když to někdo dělá přes americkej anonymizér, tak je opravdu malá šance, že se vás povede vystopovat, logy (pokud se vytváří) se maží okamžik po odeslání, aby ani provozovatel nemohl spolupracovat. Zde je šance opravdu malá, nehledě na to, že by se "odborníci" museli ptát helpdesku na anonymizéru.

2. obyčejné webové rozhraní
I tato možnost není zase tak vzdálená. Sice, pokud email odešlete z www.centrum.cz není problém zjistit si IP odesílatele ze serveru a v případě dynamicky přidělované IP zjistit u teleshitu číslo. Ale pokud to je na HotMailu asi vám nepomůžou. Nebo na freemejlu v Tokiu, tam jim asi také neporadí :-)

3. freeshell
Tato možnost je také jednoduchá. Freeshell třeba na druhé straně planety, kde se mluví poněkud exotičtěji vám zaručí, že se logy smažou dříve, než se represní orgán dozví IP, která měla email poslat.

4. redirector
Tohle nemá cenu komentovat :-)

5. exotický dial-up
To samé like 2, akorát učet trošku stoupne. Ale pokud to děláte z budky může to být jedno, není to váš problém. Ale pak vám také může být jedno, že zjistí, z jakého čísla voláte :-)

Jak dlouho asi muselo trvat "odborníkům" než si přečetli celé záhlaví emailu a našli danou IP? To si netroufám odhadovat, ale protokol whois asi také patří jenom do sféry odborníků. Ale na druhou stranu MF DNES lehce nastínila, že identifikační adresa v internetu je IP adresa, takže si začíná dělat odborníky ze všech :-). Takže, pokud chcete odesílat email o politice, využijte následujících postupů nebo se vymlouvejte sociálním inženýrstvím.