John McNeil - Poradce

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 30.6.2011
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Dlouho zde nepadla upoutávka na nějakou kvalitní knihu k odreagování. Pokud si tedy chcete na pár hodin odpočinout od práce a čtení odborné literatury, mohla by se vám stát dobrým společníkem například kniha Poradce od Johna McNeila.

Publikace je to poněkud staršího data, protože byla vydána již v roce 1983 (druhé vydání pak v roce 1986). V příběhu se tak setkáte se superpočítači, děrnými štítky a s programováním ve strojovém kódu. Protože se ale autor knihy v tomto prostředí dlouho pohyboval, věděl moc dobře o čem píše a technické popisy tak dokonale a bez jakékoliv nadsázky zapadají do příběhu.

Samotný příběh se točí kolem bezpečnostního experta Christophera Webba, který se specializuje na vyhledávání programových vsuvek (backdoorů) v počítačových systémech společností, které díky nim přichází o nemalé finanční prostředky. Během čtení budete vtaženi do bezpečnostního auditu největší anglické banky a jejího počítačového systému. V datacentru této banky se náš poradce snaží za každou cenu programovou vsuvku vypátrat. Ovšem jaké k tomu má důvody a zda se mu nakonec podaří nějakou tu defraudaci odhalit, již nebudu prozrazovat.

Jedná se o velmi čtivý text, na kterém skutečnost, že se děj odehrává již před několika desetiletími, neubírá nic z jeho napětí a spádu. Jedinou nevýhodou se může stát fakt, že tuto knihu již asi těžko seženete v knihkupectvích. Budete-li o ní mít ale zájem, viděl jsem, že je dostupná v několika antikvariátech, bazarech a aukcích. Pokud by se vám ani tak nepodařilo nějaký ten výtisk sehnat, přikládám pro jistotu také odkaz na tuto knihu v elektronické podobě.

Přeji vám příjemné chvilky při jejím čtení.

Odkaz na knihu v elektronické podobě