Hackers – Nebezpečná síť

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Van_Pr0meTheus
Datum: 20.11.2007
Hodnocení/Hlasovalo: 1/4

Recenze na jeden film o tématu, které je nám všem blízké.


Zdravím vás.

Sice trošku opožděně ale přece, se po dlouhé době vracím s malou recenzí na jeden filmek který jaksi souvisí s tématem, které je nám všem velmi blízké… Nečekejte od toho upoutávku jako do kina. To si najdete na ibdm.com. Toto je recenze a tak to berte;-)


Seatle 1988. Dade Murphy, tehdy 13-tiletý hacker, který byl známý jako Zero Cool, vytvořil virus, který napadl 1507 počítačů. Dostal pokutu 45 000$ a zákaz používání PC a telefonu do 18-ti let. Jeho rodiče se rozvedli a Dade se společně z matkou přestěhoval v 18-ti letech z malého města do obrovského New Yorku. To už však mohl volně provozovat svoji vášeň. „Hacking“.


Film vás nenaučí jak se dostat do vládních počítačů, ani jak manipulovat s telefonními ústřednami. Ale napoví vám něco o historii hackingu. Samozřejmě nečekejte že všichni pojedou v command line, ale používají krásné grafické systémy, které nikdy neexistovaly ale pro oko diváka jsou určitě půvabnější. Jinak jsem taky viděl OS2.
Pokud od filmu čekáte realističnost, tak ani nečtěte dál a nedívejte se na to. Ale pokud se chcete dozvědět jak to vypadalo v době kdy celé obrovské skupiny hackerů drtily internet, kdy letěl cyberpunk, zaručuji vám že se k filmu rádi vrátíte.


Kromě perfektní znalosti počítačům, sítí a hackingu je Dade i perfektní sociotechnik, a nemá problém zavolat do televizního studia a říct si o to co potřebuje aby se k nim naboural. Když se do televizního studia dostane narazí na hackera pod přezdívkou Acid Burn. Aby udržoval anonymitu vystupuje pod novým nickem – Crash Override.
V této části filmu zazní také velmi hezká věta kterou bych rád citoval: "Mess with a best, die like the rest" (volně přeloženo: Zahrávej si s nejlepšími, zemřeš s ostatními:) ).


Co však Dade nemá jsou kamarádi se stejným nadšením pro počítače jako má on. To se však v New Yourku změní díky nové škole. Potká hackera jménem Ramon Sanchez alias The Phantom Phreak, který v něm ihned pozná jeho nadání a taky půvabnou haxorku (anketa jak byste pojmenovali babu, která hackuje??? Návrhy rád uvítám v diskuzi:-) ) Kate Libby alias Acid Burn (Angelina Jolie). Ano je to hacker, kterého Dade potkal na kabelovce:).
Kate mu padne do oka hned na první pohled, ale láska z toho není. Spíše pořád jeden druhému dokazují že právě on je ten lepší. To se však tvrdohlavé Kate nelíbí, protože nerada prohrává.


Vezmou ho do bandy kde pozná další hackery. Velmi šíleného týpka jménem Emmanuel Goldstein alias Cerreal Killer, Lorda Nikona a beginera jménem Joey Pardella. Joey se dostane do banky a pak i do superpočítače (Gibson), který je určen na řízení tankeru. Stáhne nějaké soubory, jenže si nevybral zrovna nejlépe. Gibsona má na starosti zlomyslný hacker jménem Plague, který vytvoří virus Leonardo daVinci, se kterým chce vydírat společnost pro kterou pracuje. Jenže Joey nevědomky stáhne právě zdrojový kód tohoto viru, ale ne celý. Plague vystopuje komunikaci, Joeyho najde a pošle agenta Richarda Gilla z FBI, který bojuje proti hackerům, a nechá ho zatknout. Plague namočí do podvodu i svou přítelkyni, která je na vysoké pozici v organizaci, pro kterou oba pracují. Jeho plán je svést všechno co udělá na hackery a zdrhnout i s penězma.


Joeyho nakonec pustí aby se dostali k souborům které ukradl z Gibsona (BTW na tomto počítači běží plně grafický 3D operační systém… Nenechte se zmást. Je to jen divadélko pro diváky. Nic takového neexistuje!), ale musí chodit na léčení pro závislé a má domácí vězení od mamky.
V této části filmu zazní i úryvek ze starého, známého Hackerova manifestu. Myslím že už ho všichni znáte i pozpátku takže nemá cenu se o něm rozepisovat. Každý na něj má svůj názor ale podle mě je to něco, co chtě nechtě neodmyslitelně patří k počítačovému undergroundu.


Přes Joeyho harddisk se dostanou až k Dadovi. Plague ho navštíví společně s FBI a začnou se vyptávat. Plague Dada vydírá aby se přidal k nim a získal pro něj ukradená data. Dade se samozřejmě vzpírá.
Kate a Dade uzavřou sázku: zavařit život agentu Gillovi. Začne opravdová komedie. Agentu Gillovi zruší kreditní kartu, začne dostávat obrovské množství telefonů od gayů, v databázi je zaznamenán jako mrtvý a zatknou ho za dopravní přestupky. Hezké.
Joeymu skončí domácí vězení. Předá disk s ukradenými daty Phreackovi. Ten je sice ukryje, ale na druhý den ho zatkne FBI. Z vězení dá vědět Kate, kde disk schoval.
Velmi hezká část, když je Phreack ve vězení a může si jednou zavolat na telefonu bez klávesnice. Pokládacím tlačítkem vytočí operátorku která ho přepojí… Dobré že?:-) ).
Kate pochopí že jde o hodně a že disk je pro ně důležitý. Obrátí se na Dada, který má však strach. Ale když ho Plague začne vydírat, že zatkne jeho matku, Dade mu musí disk předat. Samozřejmě že si udělá kopii. Pochopí že není zbytí a přidá se k ostatním a snaží se rozluštit poškozený kód viru na disku. Dadovi se to nakonec podaří a zjistí že je to virus, který má potopit tankery a svést vinu na ně.


Plague aktivuje daVinciho. Hackeři ví, že se musí dostat do Gibsona a zastavit virus než dojde k neštěstí. Navíc je na ně vydán zatykač. Začnou sbírat data. Odposlouchávají komunikaci FBI, nabourají se do vládních systému, trashujou tajné papíry. Pokud se do Gibsona dostanou, mají 5 minut než je FBI najde. Ví že to sami nezvládnou. Proto musí požádat o pomoc. Kontaktují Razora a Blada – dvě postavy z ilegalní TV show Hack the Planet. Souhlasí že jim pomůžou a kontaktují hackery z celého světa. Banda zaútočí na Gibsona, stáhnou důležitá data, nabourají linky FBI a nakonec Gibsona přetíží. Nastane chaos. Padají linky, nefungují počítače, všude je zmatek. Policie však nakonec zatkne Dada, Kate, Joeyho i Nikona.
Jejich přátelé však zatím stihli stáhnout kompletní zdrojové kódy viru daVinci. Razor, Blade a Cerreal Killer nabourají celoplošné vysílaní kabelové televize a uvedou věci na pravou míru. Zveřejní zdrojové kódy a informují veřejnost co se ve skutečnosti stalo… Plague se pokusí utéct ale FBI ho i jeho přítelkyni zatkne. Kate a Dade jsou propuštěni.

Happy End:-)

Ještě bych dodal že nakonec filmu Dade provede něco co má v planu i SOOM. A totiž hacking paneláku. Jak to vypadá se už podívejte sami...

Mno doufám že se vám recenze líbila. Jestli bude mít odezvu, můžete se těšit na recenzi Hackers: Operation Takedown s Kevinek Mitnickem.