Linux+ 9/2007

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 11.9.2007
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Recenze zářiového čísla časopisu Linux+, který je zaměřen na operační systémy GNU/Linux a aplikace, které jsou pro tyto systémy dostupné.

obálka časopisu

V poštovní schránce se mi ocitlo zářiové číslo časopisu Linux+ a na mě tedy opět je, abych se s vámi rozdělil o jeho obsah.

Obsah disků DVD

Již samozřejmostí jsou přiložené dva disky DVD. První z nich obsahuje známou linuxovou distribuci Fedora ve verzi 7 a druhé DVD linuxovou distribuci, která již tak známá není. Jedná se o Dream Linux 2.2 Multimedia GL Edition. Jak napovídá samotný název, jedná se o distro zaměřené na multimédia, ve kterém naleznete ikonky jednotlivých multimediálních aplikací přehledně zobrazené na Engage panelu. Dále se na druhém disku setkáte s utilitou Ellié Computing Merge 2.0, která slouží pro porovnávání a kombinování souborů a složek nebo k synchronizaci webových stránek s FTP nebo FTPS. Následuje video-tutoriál ke článku DVD-Video s vlastním menu, který byl otištěn v minulém čísle.

Obsah tištěného časopisu

Cygwin - linuxové programy ve Windows - Kdo by program Cygwin neznal? V dnešní době jde již o značně známé prostředí, pod kterým jde ve Windows provozovat linuxové programy. Pokud jste zatím neměli to štěstí se s tímto programem setkat, máte díky tomuto článku jedinečnou příležitost k seznámení.

Apache inside - Pokud byste rádi na svém počítači provozovali webový server, pak se jednou z možností může stát právě Apache. Autor celkem podrobně popisuje jeho instalaci, nastavení a možnost rozšíření pomocí přídavných modulů.

Aplikace na vypalování CD a DVD pod Linuxem - O co v tomto článku půjde, je zcela jasné již z jeho názvu. Autor nám představí aplikace K3B, Nautilus, GnomeBaker, Brasero a Graveman.

Televize v počítačové síti - Jak přijímat televizní signál, streamovat jej a vysílat po počítačové síti? Jak nahrávat televizní vysílání, či jak sledovat právě promítaný film pěkně od začátku, i když jste přišli pozdě? Na tyto a další otázky dostanete odpověď právě v tomto článku.

Kompletní implementace open-source řešení - Rozhovor s Filipem Molčanem o jeho práci ve firmě Blue.point Solution, s.r.o., která zajišťuje kompletní open-source řešení pro různé tuzemské i zahraniční firmy.

SQLite - odlehčená alternativa - Vzhledem k tomu, že se moderní databáze stávají stále složitější a komplikovanější, stává se stále náročnější také jejich instilace, správná konfiurace a někdy i používání. Pokud toužíte po jednouché databázi je SQLite jednou z možných řešení.

Ruby! - Programovací jazyk, který má své kořeny v Japonsku, je po přeložení z japonštiny dostupný široké veřejnosti. Zajímá-li vás, čím novým může tento jazyk zaujmout, zkuste společně s autorem článku okusit jeho syntaxi a některé jeho zvláštnosti.

Kubuntu 7.04 Feisty Fawn - Systémy založené na Debianu známé pod názvy Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, aj., jsou velice rozšířenými distribucemi, které si získávají své uživatele díky snadné obsluze. Pokud byste se rádi zařadili mezi tyto uživatele, můžete začít například přečtením tohoto článku.

DANIX - česká distribuce GNU/Linuxu - Distribuce DANIX vznikla v roce 2003 z KNOPPIXu. Autor článku vás chce seznámit s jeho novou podobou, která již není na KOPPIXu založena. Podrobně ji popisuje a představuje odlišnosti, kterými se DANIX liší od ostatních distribucí.

Groupware na Linuxu - Co je to groupware, jaké máme možnosti týmové práce na systémech běžících pod Linuxem a jaké jsou vize do budoucnosti? Tak právě o tom pojednává tento text.

Kvalitně značkované dokumenty - Pokračování volného seriálu, ve kterém jsme se již seznámili s TeXem a jeho nadstavbou LaTeXem. V tomto díle se naučíte požívat formátovací značky a seznámíte se s různými třídami a styly.

Řízení a správa informačních technologií - Vzhledem k tomu, že se řízení IT v podnicích stává zásadním tématem, není od věci se seznámit s informacemi, které nám mohou ulehčit správu IT. Dozvíte se o metodice ITIL, která je vytvořena z poznaktů mnoha IT managerů a vám tak může výrazně ulehčit práci při zavádění nových pravidel v podniku.

Zdokonalování Gentoo - Připadá vám pracovní plocha vašeho systému příliš strohá? Proč si ji neoživit některými z mnoha dostupných appletů, které vám mohou zobrazovat aktuální čas, počasí, využití sítě nebo procesoru? Pokud byste svou pracovní plochu rádi oživili, ale nevíte jak na to, seznamte se s nástroji, které popisuje tento článek.

Nálepka - Fejeton Vojtěcha Bednáře o tom, jakou náhodou může dojít k prvnímu setkání s Linuxem.

"America's Army" - virtuální válečné pole - Pokud patříte mezi hráče válečných 3D akcí, pak vám tato recenze představí jednu ze skvostů tohoto žánru.

Rozhovor s Vlastimilem Pečínkou - Na téma zabezpečení serverů společnosti Seznam.cz, systémech, které používají jeho zaměstnanci a mnoho dalších otázek odpovídá v rozhovoru techický ředitel společnosti Seznam.cz - Vlastimil Pečínka.

Tolik k obsahu, který na vás čeká v letošním devátém čísle časopisu Linux+. Informace v jednotlivých textech jsou příjemně vyvážené a mě nezbývá než toto číslo čtenářům dopučit.