Kryptologie, šifrování a tajná písma

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 3.4.2007
Hodnocení/Hlasovalo: 2/3

Kniha od známého českého kryptologa Pavla Vondrušky, kterou vydalo nakladatelství Albatros v edici OKO, je tím pravým odrazovým můstem pro zájemce o tajemný svět šifer a kryptologii...

obálka knihy Po pár měsících se mi opět dostala rukou kniha věnující se kryptologii. Kniha s výstižným názvem Kryptologie, šifrování a tajná písma známého českého kryptologa Pavla Vondrušky, kterou vydalo nakladatelství Albatros v edici OKO. Ihned po přečtení prvních stran bylo zjevné, že autor tuto knihu psal přívětivým stylem, který je velmi čtivý a porozumět obsahu vám rozhodně nebude činit potíže.

Autor čtenáře postupně zasvětí do základů kryptologie, vysvětlí mu nejpoužívanější výrazy a ukáže praktické použití jednotlivých šifrovacích systémů a používaných šifer. Je jich tolik, že kdybych měl všechny šifry a šifrovací systémy, kterým se kniha podrobně věnuje, vyjmenovat, popsal bych zde několik stran. Uvedu proto pouze stručný přehled klasických šifrových systémů, které kniha popisuje:

U každého z uvedených šifrovacích systémů jsou uvedeny i jeho slabiny a jsou popsány metody a postupy, kterými je možné jednotlivé šifry dešifrovat.

Následuje bohatý výčet důležitých dat a mezníků v dějinách kryptologie zhruba od roku 1900 př.n.l. až po současnost. V tomto výčtu nalezne čtenář popis všech důležitých šifrovacích systémů, které se v historii používaly a se kterými se může setkat.

Panu Vondruškovi se podařilo nenásilnou formou vysvětlit základy kryptologie a zapálit tak ve čtenářích touhu po nových informacích. Kniha je tak určena jak naprostým začátečníkům, tak i pokročilejším zájemcům o tajemství tohoto obru. Trochu mě zamrzelo, že kniha nebyla o pár set stran tlustší a že se autor nemohl více věnovat současným šifrovacím medodám, které se běžně používají ve světě informačních technologií. Taková kniha mi na pultech knihkupectví v současné době opravdu schází a přál bych si, aby se stala příštím dílem tohoto autora. Ačkoli má kniha Kryptologie, šifrování a tajná písma na našem trhu již nějakou tu konkurenci v podobě knih Šifry a kódy od hyeroglifů po hackery nebo Šifrování a biometrika aneb tajemné bity a dotyky, která se navíc věnuje i současným systémům, musím konstatovat, že úvod do kryptologie zvládá kniha pana Vondrušky mnohem lépe a detailněji než ostatní zmiňované tituly.

Pokud se mi ve vás podařilo vzbudit zájem o knihu Kryptologie, šifrování a tajná písma, pak tato recenze splnila svůj účel. Nemilou povinností však zůstává upozornění na skutečnost, že kniha byla vydána v menším nákladu a během krátké doby byla téměř vyprodána. Doporučuji vám proto vyrazit na průzkum knihkupectví co nejdříve, protože jedině tak máte ještě šanci zahlédnout tuto knihu v některém z regálů. Pokud byste to štěstí neměli a knihu již nesehnali, nezbývá než doufat, že díky úspěchu, který kniha měla, se brzy dočkáme i jejího opětovného vydání.