Lockpicking opět o něco dostupnější

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 12.3.2012
Hodnocení/Hlasovalo: 1.56/18

O lockpickingu, nebo-li o odemykání zámků vyhmatáním jeho stavítek, toho bylo napsáno už opravdu hodně. Proč tedy neověřit, zda je odemknutí zámku skutečně tak snadné, jak se všude uvádí?

Zkusme si nyní v krátkosti shrnout, jak vlastně takové vyhmatáním zámku, kterému se říká také lockpicking nebo locksmithing, vlastně funguje. Jak možná víte, skládá se běžný cylindrický zámek z těla a z vnitřního pohyblivého cylindru ve tvaru válce. V těle se pak ve vyvrtaných otvorech nachází pružinky, které tlačí vždy dvojici drobných kovových válečků (odborně se nazývají stavítka) proti cylindru. Na obrázku (který znázorňuje průřez běžnou FAB cylindrickou vložkou) si můžete všimnout, že se každá dvojice stavítek skládá vždy ze spodního stavítka, které má vždy stejnou délku a horního stavítka, jehož délka se různí.



K tomu, aby bylo možné cylindrem pootočit a tím zámek odemknout, je nutné, aby přechod mezi spodními a horními stavítky vytvořil rovinu v místě přechodu mezi tělem a cylindrem zámku. Pokud se nám podaří srovnat spodní stavítka do řady, pak můžeme cylindrem volně otáčet. Spodní stavítka přitom během otáčení zůstávají v těle zámku a horní se točí společně s cylindrem. Ke srovnání stavítek do řady nám v běžném případě poslouží klíč, jehož drážky odpovídají délce jednotlivých stavítek. Nejlépe je to zřetelné na následujícím obrázku.



Co ale dělat, pokud chceme zámek (pochopitelně svůj) odemknout a nemáme k němu odpovídající klíč? Odpověď je jednoduchá. Budeme-li na cylindr působit jemnou otáčivou silou a všechna stavítka zatlačíme vhodným nástrojem skrz otvor pro klíč do těla zámku. Pružinky se budou snažit vytlačit stavítka po jejich uvolnění zpět do cylindru. Protože ale svým otáčivým tlakem na cylindr vytváříme mikroskopickou hranu mezi tělem zámku a cylindrem, tak se o tuto hranu spodní stavítka zaseknou a zůstanou uspořádány v řadě v místě přechodu. Cylindrem tak půjde otočit a zámek odemknout.

Princip je prostý a pokud zámek neobsahuje bezpečnostní prvky bránící vyhmatání, je i velice účinný. K odemčení zámku stačí často pouze kousek drátu a něco, s čím by se během vyhmatávání dala vyvíjet otáčivá síla na jeho cylindr. Ne vždy si ale s těmito jednoduchými pomůckami vystačíme. Mnohem účinnější je použití planžet, které jsou pro lockpicking přímo navrženy. Tyto planžety si můžete buď podomácku vyrobit, viz. například návody na tomto serveru, nebo si je můžete koupit ve specializovaném e-shopu.

Ceny profesionálních planžet jsou ale poměrně vysoké a tyto sady tak nejsou dostupné všem. Rozhodli jsme se proto, že vám nabídneme naší vlastní základní lockpicking sadu za mnohem příznivější cenu. V našem e-shopu si tak můžete objednat sady kvalitních planžet s napínákem již od pouhých 290,-Kč. Věříme, že pro vás bude tato nabídka zajímavá, a že si díky ní užijete spoustu zábavy s překonáváním svých vlastních zámků.

Zdůrazňuji, že jakékoliv využití technik lockpickingu na zámcích chránících cizí majetek je trestné!

Podrobnější informace o jednotlivých technikách najdete například v Příručce začínajícího lockpickera, která je on-line dostupná na adrese: http://www.lockpick.cz/gobriw-lockpicking.pdf, nebo v tomto videu na youtube.