Pascal pro začátečníky 5 - Programové jednotky

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Kub@z
Datum: 13.4.2004
Hodnocení/Hlasovalo: 2.3/10

Standardní Pascal neumožňuje používat jiné příkazy, než ty vestavěné v překladači. A právě proto přišel Borland s programovými jednotkami...

Standardní Pascal neumožňuje používat jiné příkazy, než ty vestavěné v překladači. A právě proto přišel Borland s programovými jednotkami, neboli "Unit". Tyto unity jsou vlastně jakési "předkompilované" programy v Pascalu, ze kterých je možné používat procedury, funkce a proměnné (viz kapitola 8). Pro vás je zatím jen důležité vědět, že použitím unity si prostě přidáte možnost používat další příkazy. Použití unity oznámíte překladači klíčovým slovem "uses" - příklad:

uses crt;
begin
write('Ahoj lidi');
readkey;
end.

"crt" je asi nepoužívanější unita, protože obsahuje většinu důležitých funkcí pro práci se hardwarem. Vzhledem k tomu, že jsme se ještě nezabývali funkcemi, nemohu zde přesně říci, co "readkey" znamená. Mohu jen vysvětlit, že funguje jako jakási pauza a pokud napíšete "proměnná := readkey", kde proměnná musí být typu "char" (znak), tak do ní uloží stisknutý znak, se kterým je možné dále pracovat:

uses crt;
var znak: char;
begin
znak := readkey;
case znak of (* zjistíme, jaký znak byl vlastně stisknut *)
'1': writeln('Stiskl jste jednicku');
'2': writeln('Stiskl jste dvojku');
'i': writeln('Stiskl jste i');
else writeln('Stiskl jste neco jineho');
end.

Jen ještě jedna poznámka k unitě "crt" - normální "crt" v Borland Pascalu způsobuje "runtime error 200" (dělení nulou), řešení spočívá v unitě "fdelay", která se dá najít na internetu. Stačí pak napsat pouze:

uses fdelay, crt;
var znak: char;
begin
write('Ahoj lidi');
ch := readkey; (* Jenom pro příklad *)
end.

A vše je v pořádku. Popisem jednotky "crt" se budu zabývat později.

Kub@z