Recenze: ZoneAlarm Security Suite 5

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: !!! MARTINI !!!
Datum: 26.9.2004
Hodnocení/Hlasovalo: 2.43/7

S vypuštěním ZoneAlarm Security Suite 5(dále již jen ZA Security), se pro mnohé,již velmi dobře známý firewall ZoneAlarm Pro stal kompletním balíkem, zajišťujícím ochranu vašeho Pc.

ZA Security staví na výkoném firewallu,který působí na poli počítačové bezpečnosti již několik let.

Firewall nabízí funkce hlídání toku dat, směřujíčí z vašeho Pc(outbound program protection) a navíc i ochranu vašeho soukromí (privacy control) a ochranu e-mailu proti virům.

Za Security k tomu všemu ještě přidává antivirus, možnost blokovat vámi zvolené internetové stránky a tzv.instant messaging securtiy(viz.níže).

Za velký nedostatek však považuji,že ZA Security postrádá antispam, což by se mnohým z vás nemuselo líbit,zváště dodám-li, že celý balík v současné době stojí kolem 69.95 dolarů.

Antivir dodávaný v ZA Security,nebyl vytvořen ZoneLabs(výrobce ZA Security), nýbrž byla zakoupena licence na jeho využívání od společnosti Computer Associates.

Antivir byl například oceňen cenami ICSA Labs a Virus Bulletin za efektivitu vyhledávání a odstraňování známých i neznámých virů.

Antivir umožňuje načasovat skenování systému v určitý čas,nebo jej spustit manuálně.

Je-li nalezen virus,máte možnost jej buď odstranit nebo opravit.Když nemůže být infikovaný soubor opraven, program vám nabídne možnost ho přejmenovat.Jako jednu ze zásadních chyb však považuji, že infikovaný soubor nemůže být přesunut do karantény.

ZA Security monitoruje(jste-li připojeni na internet), jestli je databáze programu aktuální a dá vám vědět,když tomu tak není.

ZA Security si také nerozumí s antiviry od firem Mcafee,Norton a Trend Micro. Chcete-li tedy zabránit problémům s kontabilitou mužete zakoupit jen samotný ZA firewall za 49.95 dolarů.

Jak jsem zmínil na začátku,obsahuje tento balík tzv.instant messaging security (IM security),která koduje vaše rozhovory,používáte-li AOL Instant Messager,ICQ,MSN Messager a Yahoo! IM security,také blokuje spam,který se často vyskytuje v těchto chatovacích programech a chrání proti červům,které se mohou šířit pomocí zmíněného softwaru.

ZA Security odsahuje i filtrování webových stránek,takže můžete nastavit zákaz vstupu na určité www stránky rozdělené do třiceti kategorií.

Balík obsahuje i ID lock,který slouží k šifrování údajů vámi vepsaných do různých formulářů apod. na internetu.

ZoneAlarm Security Suite 5 je vysoce kvalitní balík na ochranu vašeho soukromí, který však trpí věčími či menšími vadami na kráse(neobsahuje antispam,karanténu) a když k tomu připočteme vysokou cenu,doporučil bych koupi dobře zvážít a podívat se také ke konkurenci(Norton Internet Security,Mcafee Internet Security). Pokud však nehledíte na peníze a výše zmíněné nedostatky vám nevadí,nevidím důvod, proč ZoneAlarm Security Suite 5 nedoporučit.

Cena:69.95$
Kontakt:ZoneLabs Inc., http://www.zonelabs.com