Proxy Servers - aneb jak být anonymní

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: S0meB0dy
Datum: 3.8.2004
Hodnocení/Hlasovalo: 2.54/24

Jistě víte že každý počítač připojený k internetu má své jedinečné označení a tím je IP adresa, ale možná nevíte že pokud brouzdáte po internetu tak na každém serveru svou IP adresu zanecháte a nejen to.

1.Předmluva
Jistě víte že každý počítač připojený k internetu má své jedinečné označení a tím je IP adresa, ale možná nevíte že pokud brouzdáte po internetu tak na každém serveru svou IP adresu zanecháte a nejen to, na serveru je navíc zapsáno vše o datech které jste si vyžádali a administrátor takového serveru si může klidně přečíst na jakých stránkách jste byli, jak dlouho jste tam byli, co jste si stáhli atd., ale vzhledem k tomu že na takový server chodí tisíce uživatelů tak se určitě administrátor nebude zajímat co tam všichni dělali ale stejně je to divný pocit zvláště pro lidi kteří mají rádi své soukromí a vadí jim to, už jen z principu. No a od toho tu jsou proxy servery

2.Jak proxy server funguje ?
Funkce proxy serveru je velmi jednoduchá. Místo vás se na daný server připojí proxy server, stáhne údaje a jednoduše vám je pošle. Na serveru tak zůstane jen IP adresa proxy serveru. Zní to zdlouhavě ale vše je otázkou vteřin a pokud máte rychlé připojení a najdete si i rychlý proxy server může to být i otázka setin.

3.Kde si najdu proxy server ?
Můžete třeba jednoduše napsat do nějakého vyhledávače, třeba www.google.com , frázi proxy servers, a nebo si vyberte proxy server na http://www.samair.ru/proxy/. Vybírejte si servery které mají označení anonymus a nevybírejte servery které jsou moc daleko, doporučuji pouze Evropu kvůli rychlosti

4. Jak nakonfigurovat Internet Explorer na Proxy server ?
Otevřete prohlížeč, vyberte nástroje, zvolte Možnosti internetu…, přesuňte se na kartu připojení a klikněte na tlačítko Nastavení… uprostřed zaškrtněte použít pro toto připojení server proxy a do kolonky adresa vyplňte IP proxy server, do kolonky port pak napište 80.

5. Konfigurace dalších programů
Proxy server lze samozřejmě použít i pro jiné programy ale musíte vědět jaký používají port např. FTP klient používá port 21 v nastavení by jste tedy do kolonky Port napsali 21 a další jsou uvedeny v nížě.

http - port učený ke komunikaci www serverů má číslo 80
ftp - rozhraní určené pro přenos dat, přes ftp se většinou třeba uploaduje web na internet má číslo 21
pop3 - server pro příchozí poštu, má číslo 110
smtp - server pro odchozí poštu, má číslo 25
telnet - velká síť sloužící k propojení počítačů navzájem, používá port s číslem 23

6. Nemilé překvapení
Až si vyberete nějaký server a budete ho nějaký čas používat tak snadno zapomenete že vůbec nějaký proxy server máte, a jednoho dne se vám stane že si spustíte Internet Explorer a žádná stránka nepůjde zobrazit. Tak se nelekejte, je to zřejmě proto že váš proxy server ukončil svojí činnost, bohužel nic netrvá věčně. V tom případě vám nezbývá nic jiného než si najít jiný.