TCP/IP, aneb trochu objasnasnění

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Genua_
Datum: 6.2.2008
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Jaký je rozdíl mezi jendotlivými vrstvami? Jak komunikují aplikace?

Úvod

Protokoly jsou standardy, které specifikují, jak probíhá výměna dat mezi počítači. Také specifikují, jaké daty jsou přes ně posílány a techniky na zjištění chyb.
Když myslíme TCP/IP, tak tím nemyslíme jenom protokol TCP a protokol IP, ale celou "rodinu" protokolů, které s nimi úzce souvisí. Dále sem patří protokoly UDP, ICMP, ARP, RARP a další. Také mezi ně patří například elektronická pošta (POP3) nebo přemisťování souborů (FTP).

Model vrstev

Model vrstev je pohodlná reprezentace systémů sítě, která dovoluje rozlišovat různé funkce vrstev protokolů. Myšlenka rozdělit model na vrstvy je nejdůležitější, jelikož nám dovolí studovat blíže celou architekturu programů vytvořených ve vrstvách.

Model se nám tedy rozdělí na následující vrstvy:
Application Layer
Tranport Layer
Internet Layer (IP)
Network Interface Layer


Application Layer
Jedná se nejvyšší vrstvu, ve které uživatel spouští většinu aplikací.Tyto aplikace se pak dorozumívají pomocí internetu. Dále mohou aplikace komunikovat I přes transportní vrstvu, pokus se jedná o velké soubory (FTP).

Tranport Layer
Hlavním požadavkem této vrstvy je komunikace mezi dvěmi uživateli nebo dvěmi aplikaci. Také se tomuto způsobi říká end to end.

Internet Layer (IP)
Tato vrstva umožňuje komunikaci mezi dvěmi stroji, přičemž posílají vždy jeden paketem s identifikací a informaci. V tomto paketu je take IP od koho přišel a proto můžeme odpovědět.
Jedná se o nejpoužívanější protkol na internetu, právě proto IP (internet protokol), který vytváří zákaldní datagram sítě, neustále přijíma a odesíla pakety bez záruky příjmu. Tato vrstva přijímá pakety TCP, pokud je to nutné, tak je rozdělý a zapouzdří do datagramů IP. Zaplňuje nutné headery a využívá routing algoritmus, aby věděl komu zorvna má pakety poslat. Může se jednat o routing přímý a nepřímý. Tato vrstva dale podporuje integrovaně zprávy ICMP.

Network Interface Layer
Čtvrtá a poslední vrstva je tvořena rozhraním sítě, která příjimá datagram IP a posílá nebo upravuje přes harware (kabel, transceiver, atd.).

Protokoly: Multiplexing a Demultiplexing
Teoreticky jsou tyto dva protokoly využívány pro širší využití prostředků na komunikaci. Například TDMA dovoluje přenášet více multiplexních kanálů, ale zároveň využívat jeden fyzický zdroj. Jedna síť nepoužívá jeden jediný protokol pro využití mnoha úkolů, ale spíše sází na tzv. "rodinu" protokolů.
Multiplexing a demultiplexing se tedy využívá pro rozeznání různých protokolů, aby se mohli používat co nejvíce na stejné hierarchické vrstvě.