Jabber, aneb proč nepoužívat ICQ ...

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: FantomasS
Datum: 27.10.2007
Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

Článek, který vás seznámí s výhodami Jabberu a důvodem, proč ne ICQ ...

Nejdříve bych vysvětlil pár pojmů



IM(Instant Messaging) - Souhrný pojem pro komunikaci v reálném čase, např. ICQ,Skype,Jabber, a podobně. Opakem je email.

User ID – Identifikační kód/přezdívka uživatele, u ICQ je to číslo, které se nazývá UIN(User Identification Number), u emailu je to e-mailová adresa, u Jabberu JID(Jabber ID), a tak podobně.

ICQ klient – Program(komunikátor) pro síť ICQ, stručně a jednoduše řečeno je to to, co si nainstalujete na počítač :)

ICQ server – je to počítač(ve skutečnosti více počítačů, jelikož jeden by takovou zátěž nezvládl), ke kterému jsou připojeni všichni klienti, pokud máte UIN 111222333 a chcete poslat zprávu uživateli s UIN 444555666, tak váš klient řekne serveru
„Tady 111222333, pošli zprávu 'ahoj' uživateli s číslem 444555666“
a server kontaktuje uživatele
„Čau 444555666, mám pro tebe zprávu 'ahoj' od 111222333“
kromě tohoto zpracovává server ještě další spoustu věcí jako přihlášení, seznam kontaktů, atp.

AOL – Společnost, která provozuje službu ICQ.

Komunikační protokol – Je to „přesně daný jazyk, kterým spolu komunikují klient a server“(nejen pro IM, ale i pro email,web, atp), např když určím, že vždy, když se klient připojí k serveru, tak řekne „Ahoj servere, tady klient.“, tak je toho součást protokolu, klient nemůže říct „Zdravím“ , nebo „Čau“ , v tom případě by si nerozuměli. Protokol, který používá ICQ se jmenuje Oscar.

Tak, po vysvětlení pár pojmů se dáme do toho


Asi většina z nás používá spokojeně komunikátor ICQ, jenže bohužel ICQ má své mouchy, proto bych vás chtěl seznámit s Jabberem. Jabber je komunikační protokol pro IM, který je otevřený a oproti ICQ má spoustu výhod.

Co znamená otevřený?
Pokud bych to přirovnal k jazyku, tak taková angličtina je jazyk otevřený, lze se jí volně naučit, jsou k ní volně dostupné materiály k výuce. Takový uzavřený(proprietární) jazyk je například jazyk, který si já sám vytvořím, naučím ho kluky ze třídy a nikdo jiný s ním nebude moci mluvit, nikdo jiný mu nebude rozumět.

Proč je výhoda, že je otevřený? Je to v tom, že pokud je protokol otevřený, lze snadno dělat klienty pro síť, nejste tedy nuceni jako v případě ICQ používat jejich jediného klienta, můžete si vybrat jakého klienta chcete, který se vám líbí. Možná znáte alternativní klienty pro ICQ jako Miranda, Pidgin, nebo QIP, ano tito klienti existují a fungují ikdyž je ICQ uzavřený protkol, ale jen proto, že
ho nějací crackeři crackli(rozuměj násilně rozluštili), zatím to tak funguje, ale pokud například AOL změní jejich protokol, vydá příkaz, jejich oficiální klienti se aktualizují a budou „s ním moci mluvit“, ale ostatní klienti nebudou vůbec fungovat, protože nový protokol neumí, trvá pak i dny, než crackeři rozluští nový protokol a ikdyž se to povede, nemusí to fungovat stejně kvalitně jako u oficiálního klienta. Bohužel taková věc se stává celkem často, naposledy před dvěma dny, proto jsem se rozhodl napsat tento článek. Říkáte si asi, proč tedy nepoužívat oficiálního klienta, dám vám jednoduchou odpověď, jsou tam reklamy, nové funkce se objeví až dlouhou dobu po tom, co jsou i v ostatních klientech, je uzavřený a proto si nemůžete být jisti, že v něm nečíhá žádný spyware, nebo podobná havěť, a tak dále …

Shrnul bych tedy nevýhody ICQ

  1. Smlouva ICQ
    Když jste se registrovali ke službě ICQ, soushlasili jste se smlouvu, ve které je:

    1) (3) block, disable or otherwise affect any advertising, advertisement banner window, links to other sites and services, or other features that constitute an integral part of the Software and ICQ Services;

    Což v překladu znamená, že nesmíte blokovat ICQ reklamu v klientovi.

    2) You agree not to (1) create or use any software other than the Software provided by ICQ or by America Online, Inc., or any affiliate thereof, to enter your ICQ number and password or to access the ICQ Services, without the express written authorization of ICQ; (2) extract information from the ICQ Services, reverse engineer, decompile, disassemble, alter, duplicate, make copies, create derivative works from, distribute or provide others with the Software, the ICQ communications protocol or any information available on, derived or extracted from the ICQ Services, or any part thereof;

    Toto znamená, že nesmíte používat jiného klienta, než je oficiální ICQ klient, takže pokud se vám nelíbí, nebo nepoužíváte OS Windows, tak máte prostě smůlu.

    3) You agree that by posting any material or information anywhere on the ICQ Services and Information you surrender your copyright and any other proprietary right in the posted material or information. You further agree that ICQ Inc. is entitled to use at its own discretion any of the posted material or information in any manner it deems fit, including, but not limited to, publishing the material or distributing it.

    A nakonec třešnička na dortu: vše, co pošlete přes síť ICQ už není ve vašem vlastnictví, ale patří AOLu, může si to prohlížet, číst, dávat na internet, cokoliv, vy s tím nemůžete nic udělat, protože jste souhlasili se smlouvou, jediné co s tím zmůžete je nepoužívat ICQ.
  2. Firemní komunikace
    Pokud byste chtěli používat ICQ pro firemní komunikaci, tak nesmíte, je to zakázáno přímo v licenci:

    (4) connect, use, attempt to connect or use in any way the ICQ Services, for any commercial purpose and any other purpose that is not for your private personal use in good faith and as explicitly offered on the ICQ Web site;

    Pokud byste si chtěli ve firmě nainstalovat ICQ server, tak nemůžete, ICQ server má jen AOL a nikomu ho neposkytuje.
  3. Šifrování a hesla
    Hesla se po síti přenáší zcela nešifrovaně – v čitelné podobě(až ICQ 6 je tak neposílá).
    Zprávy se ale stále posílají jako čistý text a není je možno nijak šifrovat.
  4. Často nefunkční invisible mód
  5. ID uživatelů
    ICQ označuje uživatele čísly, Jabber ID vypadá stejně jako email – uživatel@server.koncovka, pokud beru moje ICQ(ps: nepoužívám) a moje JID, co si zapamatujete líp a co je hezčí? 195674947, nebo saly@jabbim.cz?
  6. Někdy nefunguje diakritika(hacky, carky), někdy ano, jak se tomu chce
  7. Závislost na jednom poskytovateli(společnosti)
    Pokud si AOL něco umane, musíte se podřídit, není to jako u emailu, že pokud vám seznam nevyhovuje, můžete přejít k centrumu. Pokud ICQ vypadne, nemůže nikdo komunikovat.
  8. Nemožnost komunikovat s uživateli jiných sítí
    Souvisí to i s předchozím bodem, představte si, že pokud byste měli email na seznamu, tak byste nemohli psát uživatelům na centrumu.

Výhody Jabberu(prvních 8 bodů je vazba k nevýhodám ICQ)


  1. Žádné takové nesmyslné licence nejsou a pokud nějaký server takovou má, můžete přejít k jinému, podobně jako u emailu.
  2. Na firemní server můžete nainstalovat Jabber server zcela zdarma a legálně. Můžete si také nastavit, jestli uživatelé budou moci komunikovat i s jinými sítěmi, či nikoliv, atp.
  3. Můžete používat SSL šifrování k serveru, čímž dosáhnete toho, že všechna kominukace(heslo, zprávy) jsou šifrované. Pokud byste byli paranoidní a nechtěli byste dát možnost nikomu(ani správci serveru) nahlížet do vaších zpráv(teoreticky, správci to nedělají) můžete zprávy šifrovat přes PGP, takže nikdo jiný nemá šanci je zachytit kromě příjemce.
  4. Invisible mód prostě funguje a to s jakýmkoliv klientem(pokud to ovšem není špatný klient :P).
  5. Zmíněno již v nevýhodách ICQ.
  6. Jabber používal a používá UTF-8, které funguje, takže si uživatelé můžou psát bez problému česky, rusky i čínsky.
  7. Můžete si sami vybrat, u koho chcete Jabber účet, podobně jako u emailu. Když vypadne server jednomu poskytovateli, neznamená to pád všech jabber serverů. Pokud vám poskytovatel nevyhovuje, můžete přejít k jinému.
  8. Pokud si zaregistrujete Jabber účet u jabbim.cz a kamarád si zřídí Jabber účet u Google(talk), tak spolu můžete psát bez problému, na poskytovateli nezáleží.
  9. Žádné otravné reklamy, žádná závislost na jednom klientovi, klienta si vyberete sami a to na PC, mobil i přes web!
  10. Jabber umí MUC(Multi-User Chat), což je více, než jen obyčejný chat, umožnuje například přidelovat oprávnění uživatelům, chránit místnost heslem, či zapnout logování.
  11. Možnost připojit se z více míst najednou. Přes jeden Jabber účet můžete být připojeni z domova, z notebooku, či mobilu zároveň, sami si určíte, kam mají zprávy chodit.
  12. Transporty – Jabber umožnuje díky otevřenému protkolu vytvářet velmi jednoduše transporty. V praxi to znamená, že pokud máte například SMS transport, tak si přídáte jabber uživatele +420602123456@sms.netlab.cz a když mu pošlete zprávu, tak ta se doručí na číslo +420602123456, nemusíte se už nikdy obtěžovat s opisováním kódu na SMS branách.

    Dále si například můžete přidat Trasnport Počasí pro vaše město a jeho status(stav) bude aktuální počasí v dané lokalitě. Je také dostupných několik botů(konktakt, který není člověk, ale program), které slouží jako slovníky, nebo vyhledávače vlakových/autobusových spojů.

    Pokud byste si chtěli jednoduše založit internetové album, jednoduše si přidáte konktakt album a když mu pošlete soubor, on se uloží na serveru a je veřejně přístupný, podobně to funguje, když chcete zveřejnit normální soubor, akorád soubor pošlete jinému kontaktu. Pokud byste potřebovali někam uložit soubor jen pro své potřeby, pošlete ho kontaktu private a pokud si ho budete potřebovat vyzvednout, stačí se přihlásit na Jabber a jednoduše si ho stáhnout. A to je jen zlomek toho, co dokáží transporty/boti, co takhle bot, který vám každý den napíše rozvrh na další den, změny a úkoly k tomu? A nebo ja libo bot, který vám napíše, že máte nový email, upozorňuje vás na vaše úkoly atp? Tohle vše je možné díky otevřenému protkolu.

Aby to nebylo tak jednostrané, shrnul bych nevýhody Jabberu

  1. Zatím chybí podpora hlasu a videa. Většina Jabber klientů zatím neumí audio/video přenos. Jak jsem řekl, zatím. Na knihovně Jingle, která toho umožnuje se stále pracuje(tedy, momentálně se čeká na její schválení).
  2. Hry. Standartní Jabber protokol neumí hry jako ICQ, existuje však několik textových. Toto je asi jediná nevýhoda Jabberu. Nechtěl jsem dělat výhody ICQ, jelikož jediná výhoda jsou snad jen ty hry.

Závěr


Tak, snad jsem shrnul všechny pro a proti a pokud jste došli až sem, tak snad už víte, proč používat raději Jabber, než ICQ. Nechtěl jsem to psát na začátek, tek to napíšu sem, do závěru, pokud by vás zajímalo z celosvětového měřítka, jaké se používají IM, tak vám odpovím, že se používají prakticky jen dvě služby – MSN(proprietární IM od spolecnosti Microsoft) a Jabber. ICQ se používá hlavně jen v asi třech zemích, jedna z nich je ČR, proč si myslíte, že ICQ spolupracuje s Atlasem? Protože ICQ na ČR záleží, jelikož je to celá 1/3, která je drží.

Pokud vás Jabber zaujal, jednoduše ho skuste. Abyste nemuseli hledat klietna, doporučím vám rovnou jednoho, dle mého názoru je nejlepší, jmenuje se PSI, ale samozřejmě můžete vyskoušet jiného, volba je na vás :) Server bych vám doporučil jabbim.cz, který je největší Jabber server z ČR. Návod na instalaci klienta PSI naleznete zde: Link a jak se zaregistrovat na jabbim.cz naleznete zde: Link.

Doufám, že jste si úspěčně nainstalovali PSI a zaregistrovali jste si účet. Pokud nemáte žádného známého, který má Jabber, můžete napsat třeba mě : Moje JID je saly@jabbim.cz
Nuže tohle je už opravdu konec, pokud byste hledali návod, jak zprovoznit SMS transport atp, naleznete ho na http://www.jabber.cz/(Link) (musím vás upozornit, že TV transport již nefunguje, proto ho ani nemusíte skoušet). Tak se s vámi loučím a těším se zase u dalšího článku :)
Článek je zveřejněn také na webu PrimaTřída.Org, pro který byl původně psán.