Zpět na seznam článků     Číst komentáře (34)     Verze pro tisk

Biometrika - otisky prstů

Autor: --Anubis--   
8.2.2008

V prvním díle seriálu se blíže seznámíme se snímačem otisku prstů.


Takže, na přání některých lidí bych rád vypracoval takový menší seriál, ve kterém bych rád popsal různé typy biometrické identifikace.
Popíšu zde jak fungují a pracují snímače otisku prstů, oční sítnice, geometrie tvaru ruky a žilního řečiště.

Snímače otisku prstů
========================

V dnešní době, kdy přibývá populace je "papírová" identifikace proces, který je zdlouhavý, nepříjemný a hlavně neefektivní. Proto se začaly vyvíjet nástroje, které umožňují identifikaci rychlou, příjemnou a hlavně efektivní.
V tomto díle bych rád popsal již zmiňované snímače otisku prstů.

Kde se používají
=================

Hlavní uplatnění těchto snímačů je ve firmách, které zaměstnávájí 300 a více zaměstnanců. Jedná se však o objekty, kde se neprovozuje těžká manuální práce (železárny, různé fabriky, atd...). Vysvětlení je jednoduché. Snímače jsou citlivé na jakékoliv změny pokožky. V těžkém průmyslu to je ve většině případů zdeformování části prstů (přenášení, pořezání, popálení, atd...).
Snímače tedy uplatnění hlavně v kancelářských budovách, bankovní sektory, letišťní terminály, atd....

Jak to funguje
===============

Fungování těchto snímačů je v podstatě jednoduchá záležitost. Ve většině případů spolupracuje snímač s databází, ve které jsou údaje jednotlivých lidí zakódovány. Samotný software je jednoduchý. Při dodání "holého" snímače je potřeba prostudovat dokumentaci a programovat podle funkcí, které tyto snímače mají v sobě předprogramované. Poté nastává testování funkčnosti (správný chod databáze, práva a v neposlední řadě zabezpečení).

Ukládání šablon
================

Před použitím je potřeba autorizace administrátora, přidání šablony (otisku) jiné osoby a nastavení oprávnění vstupu. Uklízečka v bance může všude kromě trezoru, kde může jít pouze osoba, která je autorizována a má přidělené oprávnění. Poté dojde k automatickému uložení do DB a prověřená osoba může použít snímač všude tam, kde má přístup. Toto umožňuje síťové spojení se serverem.

Programování
=============

Samotné zařízení se připojí k počítači a začíná fáze psaní kódu. Ve většině případů je použit jazyk C. Pro GUI na terminály je určeno Delphi. Záleží ovšem na požadavku zákazníka. Někdo chce TCP/IP komunikaci se serverem, někomu stačí ukládání do DB, někdo pohodlný chce odesílání na mail, SMS, atd..
V objektech, kde probíhá on-line dohled nad identifikací je použito webové rozhraní napsáno v PHP, které přebírá údaje z databáze poskytnuté snímačem.
V ČR je pouze jedna jediná firma, která se tímto zabývá, nebudu zde proto publikovat žádné zdrojové kódy ani postup při programování.

Operační systémy
================

Vzhledem k tomu, že každý zákazník chce něco jiného je potřeba podle toho napsat kód. C-kód se dá použít jak na OS GNU/Linux, tak na MS Windows i Solarisu s menšími úpravami.
Použitá databáze je většinou MySQL, MSSQL a Oracle. Jako náhrada za Delphi v Linuxu je použito prostředí Lazarus.

Nejpoužívanější typ snímače
============================

Fingerscan V20 UA

Asi nejpoužívanější a nejspolehlivější snímač. Je certifikován NBÚ pro stupeň utajení "přísně tajné".
Fingerscan V20 UA je flexibilní snímač, může být nasazen jako samostatná součást siťově propojeného systému.
Snímač obsahuje výstup na zámek, monitoring stavu dveří a ochranný snímač krytu. Síťový provoz zajišťuje RS232, RS485 nebo Ethernet.
Na tomto snímači lze nastavit práva přístupu tak, že např. zmíněná uklízečka může uklidit v prostoru banky pouze do určité doby. Poté jí bude přístup odepřen a spustí se alarm ;)).
Velikost šablony je 512 bytů a do Fingerscan V20 UA může být nahráno až 32 000.

Falšování šablon (otisků)
==========================

Je to nemožné. Snímače reagují i na jiné podněty než jen otisk. Snad jediný "jednoduchý" způsob je sabotáž přímo programátorem, který si může přidělit práva "boha =)" a nahrát svou šablonu (otisk). Tím pádem by se dostal úplně všude. Vzhledem k bezpečnosti nemůžu napsat jaké. Abych se pochlubil, tak mám taky bezpečnostní prověření, takže můžu i tam, kde se normální smrtelník nedostane =))).

End
====

Možná někdo očekával postup při programování, falšování, atd... Tento seriál bude čistě teorie. Prakticky zde není možno nic předvést. Pokud někoho zajímá více podrobností, nechť navštíví Google. Samotný a plný popis Fingerscan V20 UA by zabral asi 50 stran. Popsal jsem jen to nejlepší, co to dovede.
Za sloh se omlouvám, ale nejsem zvyklý psát tak dlouhý text. Gramatika by měla být v pohodě. Princip by měl snad každý pochopit. Případné změny a další informace mi sdělte do komentářů a uvidím co se s tím dá dělat. Hlavně sem nebudu psát to, jaká je použita technologie při snímání. To se dá rychle vygooglit.

V příštím díle napíšu něco o očních sítnicích.

Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2.1/104

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)