Zpět na seznam článků     Číst komentáře (15)     Verze pro tisk

C++ první díl

Autor: Neuro   
14.8.2007

1. díl seriálu o jazyku C++


Vítám Vás u prvního dílu seriálu, ve kterém se naučíte základy a pokročilé programování v jazyce C++. Dříve, než se pustíme do samotného programování, Vás seznámím s historií tohoto jazyka.

Historie C++

Jazyk C++ vznikl v 80. letech v Bell Labs. Jeho autorem je Bjarn Stroustrup, který pro tento jazyk napsal knihu, která slouží spíše jako bible C++ programátorů (The C++ Programming Language). Stroustrup založil tento jazyk na stručnosti jazyka C, který umožňuje jednoduché systémové programování, má úzkou vazbu na OS Unix a je velmi široce dostupný. Tolik k historii.

Vlastnosti C++

Tento jazyk je nástavbou jazyka C. Proto je v názvu to ++, které znamená v C přírustkový operátor, který zvýší hodnotu proměnné o 1. C++ umožňuje používat knihovny jazyka C, což znamená, že programy napsané v C jsou platné programy v C++. Obrovskou výhodu, kterou má tento jazyk oproti C je OOP (Objektové orientované programování). Toto hledisko programovat objektově vzniklo díky počítačovému simulačnímu jazyku Simula67. Timto Stroustrup přidal OOP do C++, aniž by nějak zásadně ovlivnil složku C. Dále musím uvést, že tento jazyk je multiplatformí, což znamená, že programátor může psát programy na více operačních systémech.

Toť vše k teorii. Předpokládám, že většina lidí bude programovat pod OS Windows, takže je vhodné sehnat si nějaký kompilátor jazyka. Myslím, že Dev-C++ by mohl stačit. OS Linux v sobě obsahuje kompilátor gcc, takže po napsání kódu ho přeložíte příkazem gcc ahoj.cpp -o ahoj a spustíte ho příkazem ./ahoj.

Ted si vytvoříme první program Hello Hell, který Vám ukáže, jak přibližně vypadá kód psaný v C++

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
      cout << "Hello Hell";
      return 0;
}

Teď si tento kód popíšeme podle řádků:

1) vložení hlavičkovéo souboru vstupně výstupních funkcí.
2) zpřístupnéní definic
3) hlavička funkce
4) tělo funkce
5) vypíše nám pomoci funkce cout námi zadaný text
6) ukončení hlavičky main
7) ukončení těla funkce

Tento příklad najdete téměř ve všech knihách o C++. Je to taková tradice.

No, první díl končí. Doufám, že jste se dozvěděli něco o historii a vlastnostech jazyka, a že se Vám to dobře četlo =). V příštím díle proberu proměnné, konstanty a nějaké podmínky.

Všechny díly seriálu

C++ první díl
C++ druhý díl
Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1.89/19

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)