Zpět na seznam článků     Číst komentáře (43)     Verze pro tisk

LockPick Set 2 - Hook Pick

Autor: Pr00y4m   
13.1.2007

Dnes si vyrobíme Hook pick. Mimo to také doplním informace o použití jak hook picku, tak i snejka z minulého článku...


Nepředpokládám, že budete Hook Pick ve svých začátcích využívat příliš často, nicméně je to nástroj důležitý a jistě ho časem začnete používat častěji...
Základem bude opět pilka na železo (plátek), ale tentokrát budeme potřebovat 11 cm od začátku pilky. (tam, co je dírka na uchycení)
Ze začátku je jako vždy potřeba odstranit zoubky pilky a to tak, aby aspoň z jedné strany po opilování zůstala šířka v ohybu 1.0 - 1.1 mm (naznačeno na obrázku vlevo)
Teď si uděláme základní tvar hooku. Zleva a zespodu (orientace podle obrázků) odpilujeme asi 3mm a taky častečně v délce 3.5 cm zůžíme pilku, aby se mám lépe pracovalo.
Opilujeme hook pick tak, aby byl široký 0.9 - 1.0 mm a aby vzdálenost od horního okraje po špičku byla 3mm. Tohle se vysvětluje opravdu špatně, takže vpravo máte obrázek...
Úhel by něl být cca 45 st. 1mm v obybu se během 3.5 cm plynule rozšiřuje na 3 mm. Tím už máme v podstatě hotovo, jen jemně ale důkladně opilujeme všechny hrany a Ye to...
Pokud si do špičky vypilujete malý oblouček, bude se Vám pracovat daleko líp. (Neujíždí to pak ze stavítek...)

Obrázek hotového Hook Picku:


No, teď k použití:
Trocha teorie už byla napsána v prvním článku, ovšem vzhledem k tomu, že mi často chodí dotazy "A co mám s tím Pickem dělat...",se to pokusím upřesnit...

Vyhmatání stavítek:
Tension wrench zasuneme do zámku tak, aby moc nepřekážel a pokud ho máte v klíčové dírce nahoře, vyzkoušejte (třeba snakem) pohnout cylindrem proti směru, kterým tlačíte na tension wrench, jestli se zámek nezasekl. Cylindr by se měl v rozsahu cca 0.5 mm pohybovat naprosto volně.
Ze začátku tlačte na tension co nejmenší silou, jen tak, aby vám neupadl a zkuste (po jednom) zatlačit stavítka dolů. Některé by se měly zaseknout a to je přesně to, co potřebujeme.
Zaseknutých stavítek si nevšímejte a pokračujte znovu zamačkáváním ostatních. Až budete mít všechny stavítka zaseknuté, mělo by jít cylindrem otočit. Teda čistě teoreticky... :) Většinou to ještě potřebuje trošku další "péče"... Některé stavítko třeba máte o desetinku milimetru níž, jiné třeba naopak potřebuje ještě zatlačit. Tohle už se nedá naučit přečtením článku, chce to trénovat a hlavně nevzdávat to!
Snažte se při zamačkávání stavítek vnímat, co se v zámku asi děje, jak se vám o malinké kousíčky pohybuje tension wrench směrem k úspěchu, poslouchejte, jak to cvaká...
Poprvé vám to může trvat i několik hodin, podruhé už to bude lepší... a po týdnu si už můžete stopovat čas ve vteřinách...

Raking,
je metoda, při které snakem zatlačíte všechny stavítka najednou a rychlým škubnutím vytáhnete pick ze zámku. Někdy (hlavně u visacích zámků) to vyjde hned napoprvé, jindy to musíte několikrát opakovat. Když se Vám bude zdát, že už jsou stavítka zatlačené moc, nechte je vyskočit zpět a zkuste to znova.
Klidně zkoušejte kombinovat raking s vyhmatáním, nic Vám přece nebrání v použití různých nástrojů a technik najednou. Například začnete rakingem a všimnete si, že jedno, nebo dvě stavítka se stále vrací úplně nahoru, tak si vezmete hook pick a zatlačíte je po jednom...
Nebo naopak téměř vyhmátnutý zámek, který už někde drží na desetině milimetru, zkusíte "dorazit" rakingem...

V přdchozích článcích jsem také zapoměl zmínit problém se spojkou, takže:
Pokud se vám stane, že cylindrem půjde otočit jen o kousek (cca 5 stupňů), je potřeba zatlačit spojku, ktérá určuje která strana zámku zrovna odemyká. Spojka je asi uprostřed klíčové dírky úplně vzadu. Stačí ji zatlačit, doslova do ní "píchnout" a zámkem už otočit půjde.
Také se stává (téměř vždy), že se zámek zasekne, když je otočený o 180 stupňů. To je způsobeno tím, že stavítka cca o 0.5 mm vyskočí do klíčové dírky. Normálně by tomu zabránil klíč, ten tam ale není, takže stavítka jednoduše všechny najednou zatlačíme a klidně otáčíme dál. Jde to i stejným způsobem, jako při rakingu.

Tension Wrench
si můžete vyrobit v podstatě z čehokoli, co je široké kolem 5 mm a konec se dá jednoduše rovně ohnout do tvaru písmene L. Popisovat přesně výrobu je zbytečné, stejně si to každá udělá z toho, co mu zrovna přijde pod ruku... Jen pro zajímavost přidám obrázek svých, které mám vyrobené z šuplery. (z té "wjeci", na měření hloubky)   :)


Většinou používám ten krátký. Na netu jsou většinou fotky dlouhých a pružných, ovšem fakt je, že i když se ten kratší drží o něco hůř, máte pak v ruce daleko lepší cit, takže rozhodně doporučuji krátký a pevný.

Co se týče zámků, ze začátku je lepší trénovat na visacích, nebo na nábytkových zámcích, kde je "tolerance" v poloze stavítka o něco větší. Jestli se cítíte rovnou na FABku, budete potřebovat přímo nehoráznou dávku trpělivosti.

A nezapoměťe: "Dokud budete mít dost síly udržet nádobíčko v ruce, nesmíte se vzdát." ;)

Doplněno 14.1. - Tak, ještě to video: LINK

Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1.54/78

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)