Zpět na seznam článků     Číst komentáře (34)     Verze pro tisk

Easy PHP webhosting

Autor: .cCuMiNn.   
15.12.2014

Pro své prezentace jsem potřeboval využít nějaký jednoduchý multiuživatelský webhosting s podporou PHP, který by mohli využívat studenti při praktických cvičeních. Protože není vždy k dispozici připojení k internetu, patřila mezi požadavky možnost provozovat tento webhosting na lokálu, rychle, a bez složité konfigurace a administrace. Porozhlédl jsem se tedy po nějakém hotovém řešení, a protože jsem nenašel nic, co by vyhovovalo mým potřebám, rozhodl jsem se aplikaci, která by jim vyhovovala, vytvořit.


Možná se bude tato aplikace hodit i vám, a proto jsem se rozhodl ji zde zveřejnit. Aplikace je to skutečně velice jednoduchá a podařilo se ji proto vměstnat do jediného php souboru. Veškerá data jsou ukládána na filesystém a k běhu tedy není vyžadována databáze.

POZOR!

Velikou nevýhodou tohoto hostingu je, že nedokáže zabránit tomu, aby uživatelem vložené php skripty přistupovaly do cizích adresářů a četly, nebo rovnou přepisovaly cizí soubory. Využití této aplikace je tedy pouze pro uzavřený okruh uživatelů, kteří si vzájemně důvěřují. Rozhodně nedoporučuji spouštět tuto aplikaci na svém veřejně dostupném webu, nebo v ní ukládat důvěrná či důležitá data!

Neočekávejte od této aplikace žádné složité funkcionality. Je to pouze úzce zaměřená aplikace s jasně daným využitím. Možná by stálo za to ji rozšířit alespoň o zvýrazňování syntaxe v poli pro kód, nebo o možnost vytváření adresářů. Protože jsem ale tuto funkčnost nutně nepotřeboval, tak jsem se s tím nepáral. Pokud si budete chtít syntaxi obarvit, můžete aplikaci rozšířit například o CodeMirror.

Poznámky k použití

Tvorba nových souborů je možná po zadání názvu (včetně přípony) do vstupního pole ve vrchní části levého panelu (např. index.php, text.txt, test.html, apd.), a následným kliknutím na tlačítko New file. Po editaci je nutné soubor uložit tlačítkem save

Pokud potřebujete rozdistribuovat všem uživatelům nějaké soubory, uložte je do adresáře _for-all. Uživatelé si následně mohou vytvořit kopii těchto sdílených dokumentů kliknutím na ikonu modré šipky (Get shered files).

Download

Ke stažení: easyphphosting.rar


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2.65/20

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)