Zpět na seznam článků     Číst komentáře (9)     Verze pro tisk

Parma Olsonová: Jsme Anonymous

Autor: .cCuMiNn.   
29.1.2014

Začátkem roku 2013 se na pultech našich knihkupectví objevila kniha Parmy Olsonové pojmenovaná výstižně „Jsme Anonymous“. Protože by byla veliká škoda, kdyby tato kniha unikla vaší pozornosti, rozhodl jsem se k sepsání této krátké upoutávky sice už trochu pozdě, ale na druhou stranu stále ještě v době, kdy je knihu možné sehnat.


Jsme AnonymousAutorka své dílo pojala jako chronologický sled událostí od samotného vzniku haktivistického uskupení Anonymous až po odhalení a zatýkání jeho nejvýznamnějších členů. Celý text je založen na výpovědích hlavních aktérů, kteří byli u toho, když se toto uskupení začalo utvářet z návštěvníků obrázkového fóra 4chan - těch, kteří později byli aktivními členy Anonymous a nakonec se odtrhli a vystupovali pod jménem LulzSec.

Seznámíte se s osudy lidí, kteří se schovávali za přezdívkami Kayla, Sabu, Topiary, Tflow, Anarchaos, Palladium nebo Pwnsauce. Dozvíte se, jak bylo vedeno vyšetřování, a co nakonec stálo za jejich odhalením a zatčením.

Kniha je psána takovým stylem, který vám nedovolí ji odložit, dokud ji celou nepřečtete. Poutavý příběh je plný historek, jež jsou popsány do nejmenších detailů. Z probíraných témat zmíním například útoky na Scientologickou církev, MasterCard, Paypal, Sony, televizní stanice FOX a mnohé další. Pokud stále nemáte zcela jasno v tom, kde se Anonymous vlastně vzali, co bylo důvodem k jejich útokům, a jací vlastně byli jeho první představitelé, pak vám na to tato kniha dá zcela jasné odpovědi.

Jestliže jste do dnešního dne byli přesvědčeni o tom, že všechny útoky Anonymous stály na pevných principech hacktivismu s jasným, hlubokým a oduševnělým cílem, pak vás obsah této knihy možná trochu překvapí. Zjistíte totiž, že většina útoků byla ve skutečnosti vedena jen tak pro lulz a morální ospravedlnění se pro tyto činy hledalo většinou až dodatečně.

Pokud jste již viděli stejnojmenný dokumentární film „We are Legion“, pak vězte, že jde o velice slabý odvar, který se s knihou nemůže v žádném ohledu srovnávat. Jde o knihu, která mě po dlouhé době opět dokázala na dlouhé hodiny naprosto upoutat a fascinovat. Nezbývá mi proto, než ji vřele doporučit i vám.


Jsme Anonymous
Jsme legie
Neodpouštíme
Nezapomínáme
Očekávejte nás


Rok vydání: 2012
Vydavatelství: Práh
ISBN: 978-80-7252-400-6
Počet stran: 494


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1.05/22

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)