Evropské úřady zadrželi 49 podezřelých v mezinárodní kyber-kriminální organizaci

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: s4ph
Datum: 11.6.2015
Hodnocení/Hlasovalo: 2/1

Centrum Europolu pro boj proti počítačové kriminalitě (EC3) dnes oznámilo výsledek mezinárodní akce, zaměřujicí se proti kriminální skupině, která šířila malware a používala sociální inženýrství ke krádeži velkého množství peněz.

Podle EC3 podvodníci nakazili malwarem střední a velké evropské společnosti. Malware jim dovoloval získat neautorizovaný přístup k firemním emailovým účtům a k systémům na zpracování plateb.

Když získali přístup k takovému emailu, podvodníci žádali po zákaznících společností aby poslali platbu na jejich bankovní účet, místo oficiálních bankovních účtů společností. Peníze byli poté vyvedeny různými metodami.

Podezřelí, pobývajcí především v Kamerunu, Nigerii a Španělsku používali důmyslné metody k vyprání peněz a jejich následný převod mimo EU.

Tato již zaniklá skupina byla aktivní v Itálii, Španělsku, Polsku, Velké Británii, Belgii a Gruzii. Policejní agentury v Itálii, Španělsku, Polsku a Velké Británii spolupracovali na operaci, která byla řízena z velitelství Europolu v Haagu.

Policisté zadrželi 49 osob a prohledali 59 nemovitostí. Zkonfiskovali různé předměty, včetně kreditních karet, hotovosti, padělaných dokumentů, notebooků, mobilních telefonů, SIM karet, tabletů, pevných disků a paměťových médii.

Europol upozornil, že vyšetřování vedlo k odhalení podvodu ve výši 6 milionů EUR.