77. brigáda facebookových válečníků

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 3.2.2015
Hodnocení/Hlasovalo: 3/2

Britská armáda sestavuje novou brigádu, přezdívanou Facebook Warriors. Jejím úkolem bude šíření informací, dezinformací i propagandy prostřednictvím sociálních sítí se zacílením dopadu na nepřátelských územích.

Facebook Warriors by měli vést komplexní informační a subverzní akce. Rekrutují na 1500 specialistů, kteří budou užívat zbraní nikoliv smrtelných. Slovy armádního mluvčí: 77. brigáda je sestavována coby jednotka dispozice a dalšího rozvoje schopností, které jsou nezbytné při vypořádávání se s výzvami novodobých konfliktů a válečného úsilí. Je si plně vědoma toho, že jednání druhých na bojišti může být ovlivněno způsoby, které nejsou nezbytně násilné.

Mezi jejich zbraně budou patřit

77. brigáda také ovlivní fungování armády coby celku. Náčelník generálního štábu sir Nicholas Carter věří, že: Tato jednotka disponuje více než obyčejnými schopnostmi. Je to organizace, která se stane mozkem dalších armádních aktivit. Pomůže britským vojákům bojovat v informačním věku.

Brigáda byla pojmenována sedmasedmdesátou na památku 77. indické pěší brigády, která sama využívala neortodoxní způsoby boje proti Japoncům v Barmě v 2. světové válce. Kritika projektu se domnívá, že současná 77. brigáda je stejně finančně nákladným rozptýlením s minimálními dopady jako tehdejší 77. indická pěší brigáda. Ta utrpěla obrovské ztráty, z nichž třetinu měly na svědomí jen nemoci, zranění a vyčerpání způsobené snahami proniknout hluboko do džungle.

Zdroje: The Financial Times, The Guardian