Let´s Encrypt: digitální certifikáty zdarma

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 19.11.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1.71/7

EFF společně s obdobně naladěnou Mozillou, společnostmi Cisco, Akamai, IdenTrust a výzkumníky z Michiganské univerzity chystají spuštění svobodné certifikační autority Let’s Encrypt.

Projekt Let´s Encrypt by měl zvýšit každodenní zabezpečení dat pro každého, kdo používá internet, nastiňuje vizi technologický ředitel projektu Peter Eckersley. Nyní, když používáte internet, většina vašich komunikátů – vašich uživatelských jmen, hesel a brouzdací historie – je snadno přístupná hackerům a dalším zájmovým skupinám. Tím, že poskytneme webům možnost snadné, rychlé a bezplatné instalace HTTPS, učiníme internet bezpečnějším pro každého.

Zašifrování provozu webu jej samozřejmě činí bezpečnějším a méně napadnutelným. I když se objevují apely na používání HTTPS (v nedávné době např. prohlášení Googlu o zvýhodňování zabezpečených webů ve výsledcích vyhledávání), nešíří se šifrování v praxi zaznamenatelnou rychlosti. Přece jen se rovná výdajům a nutnosti technické práce: Pro mnoho provozovatelů serverů je pořízení byť i toho nejzákladnějšího certifikátu otrava. Implementace je zmatečná, pořízení nákladné, správná instalace nesnadná a updaty šílené - opět slovy EFF.

Let´s Encrypt chce poskytnout digitální certifikáty zdarma, automatické obnovování, veřejně přístupné záznamy všech vydání a revokací certifikátů. Využije

Projektu by měla supervizi a realizační infrastrukturu poskytnout skupina Internet Security Research Group. A ostrého provozu se dočká v létě 2015.

Zdroje: EFF, Help Net Security, PCMag.com, YouTube