NSA chce mít Mapu pokladů celého internetu

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 15.9.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1/4

NSA a GCHQ se snaží zmapovat celý internet dle uniklých dokumentů nejvyššího utajení. Aby dosáhly všech informací, nabouraly i telekomunikační společnosti. Operace má lehce romantické jméno Mapa pokladů, ale intencím za ní stojících jde o cosi jiného než nevinné dobrodružství.

NSA a GCHQ se rozhodly zmapovat veškerá uživatelská zařízení v internetu – v operační prezentaci je cíl vytyčen jako zmapovat kompletně celý Internet... všechna zařízení, všude a v jakýkoliv čas. Nestačilo jim přitom použít pouze veřejně dostupné informace typu geolokace IP adres a jejich přidělované rozsahy. Ale nabouraly i telekomunikační společnosti – konkrétně Deutsche Telekom.

Operace Mapa pokladů má umožnit realizaci interaktivní mapy celosvětového dění v téměř reálném čase. K dispozici by měla být bezpečnostním službám ze skupiny FiveEyes - tedy NSA a s ní úzce spolupracujícím zpravodajským agenturám Velké Británie, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Tato interaktivní Mapa pokladů pak poslouží coby bitevní mapa příštích kyberkonfliktů.

Německý Spiegel objevil, že mezi napadenými společnostmi jsou i Deutsche Telekom (s 60 milióny zákazníky) a místní poskytovatel internetového připojení Netcologne (400 tisíc zákazníků). Vzhledem k napadení lokální společnosti Spiegel spekuluje na nějaký místní přístup, kterým se FiveEyes dostali do napadených sítí.

Němečtí žurnalisté dále uvádí reakci jedné z napadených společností – dalšího telekomunikačního podniku Stellar. Šéf IT Ali Fares v uniklých dokumentech objevil podniková tajemství a citlivé informace - mezi nimi např. přístupové údaje k serverům důležitých klientů. Závažnost této krádeže je obrovská, pokračuje Fares. Tyto informace by agenturám umožnily odříznout přístup k internetu např. v celé Africe. Taky jim umožňují manipulovat s webovým a emailovým provozem.

Mnohé z údajně napadených společností už započaly forenzní práci za účelem odkrytí útoků a zneužitých slabin. Žádná zatím nic neobjevila.