DecryptCryptoLocker: white hat vrací úder

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 6.8.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1/3

Společnosti FireEye a Fox-IT uvolnily bezplatný nástroj DecryptCryptoLocker, který má pomoci obětem nechvalně známého ransomware CryptoLocker.

Oběti CryptoLockeru - ransomwaru, který zašifruje data a požaduje výpalné, dnes dostaly i jinou možnost, než se nechat okrást. Jejich data by jim měli pomoci dostat zpět experti z FireEye a Fox-IT. Ti dnes spustili web www.decryptcryptolocker.com, jehož prostřednictvím chtějí poškozeným pomoci.

K záchraně dat by mělo stačit:

Darien Kindlund, ředitel výzkumu hrozeb FireEye projekt komentuje: Jsme nadšeni spoluprácí s Fox-IT na bezplatném nástroji, který může pomoci tisícovkám firem zasažených CryptoLockerem v posledních měsících. Naší misí je pomoci každé firmě bez ohledu na druh softwarového útoku, kterým byla zasažena. A viceprezident Fox-IT Andy Chandler black hat scéně vzkazuje: Kyberzločinci stále posouvají hranice agrese. Fox-IT a FireEye spojily expertní znalosti a finanční síly, aby stvořily bezplatný nástroj, který dokáže, že stále ještě existuje spousta kladných hrdinů pomáhajících obětem kriminálníků.

Nakolik bude jejich pomoc účinná, zjistí oběti samy. CryptoLocker za dobu své existence několikrát zmutoval, je tedy možné, že DecryptCryptoLocker nebude fungovat na všechny verze CryptoLockeru.

Zdroje: Fox-IT, FireEye, ZDNet