Analýza viru z exekutorského e-mailu

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 18.7.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 2.33/3

Začátkem týdne se Českem prohnala vlna spamu, které uživatelům vyhražovaly exekucí. Cílem přitom nebylo, aby uživatelé uhradili dlužnou částku na (náhodně vygenerovaný) bankovní účet uvedený ve zprávě, ale aby otevřeli přílohu obsahující malware. Analýzu tohoto viru nyní na svém blogu zveřejnili výzkumníci z AVASTu.

O incidentu s exekutorskými e-maily jsme vás informovali už v úterý. Zajímají-li vás ovšem podrobnosti útoku, měli byste navštívit blog AVASTu, kde se dočtete více o viru, který se nacházel v příloze falešných e-mailů.

E-maily se nyní tváří jako exekuční příkaz, který na první pohled vypadá velmi přesvědčivě, takže velké množství lidí přílohu automaticky otevře, aniž by se zamysleli nad tím, že takový e-mail by vlastně vůbec dostat neměli, uvádí AVAST v úvodu svého příspěvku.

Podle odkazovaného blogu se kód obsažený v příloze po svém spuštění postará nejen o zobrazení textového souboru s exekutorským příkazem, ale hlavně o skryté stažení bankovního trojana Tinba (z anglického TINy BAnker).

Z konfiguračního souboru, který malware obsahoval, je zřejmé, že cílil na klienty čtyř českých bank: Česká spořitelna, ČSOB, Era a Fio. Těm se po návštěvě webových stránek banky snažil malware také o podstrčení falešné aplikace pro mobilní telefony.

Uživateli jsou nabízeny varianty pro Android, Windows Phone, Blackberry i iPhone, pouze Android verze však vede ke stažení škodlivé aplikace do telefonu. Majitelé ostatních zařízení jsou odbyti zprávou, že mají požadavek opakovat později. Tato škodlivá aplikace slouží bezesporu k tomu, aby útočník získal přístup i k nejběžnějšímu autentifikačnímu prostředku jednotlivých bank, a to k mobilnímu telefonu, píše se na blogu AVASTu.