Klienti Fio banky možná přišli o statisíce korun

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 11.7.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Stali se totiž obětí podvodu a dobrovolně si nainstalovali malware. Jeden z klientů údajně přišel o 120 000 Kč.

Okradený muž, jistý pan Hájovský, údajně poskytl rozhovor autorům webu Svět Androida. Veřejnosti tak mohl přiblížit nedávné události, jenž ho připravili o pěkný balík.

Na mobilní telefon mu nejdříve přišla SMS zpráva, ve které mu právě česká Fio banka děkuje za využívání služeb a jako příjemný bonus nabízí odkaz na novou krutopřísnou mobilní aplikaci, kterou jistě musí mít. Odkaz se tvářil věrohodně a tak pan Hájovský udělal to, co by, bohužel, udělala většina uživatelů. Klikl.

Protože čtete aktualitu na portálu Soom.cz, jistě tušíte jak bude příběh pokračovat. V první řadě je třeba říci, že poškozeného klienta mohly některé skutečnosti varovat. Tak například aplikace se nenacházela v obchodě Play (klient tak musel mít povolené instalování aplikací z neověřených zdrojů).

Po nainstalování podvodné aplikace byl uživatel požádán o zadání kódu, vygenerovaného na kopii webu Fio banky. Po jeho zadání se aplikace údajně propojila s legitimní sestřičkou z Fio banky a zloděj získal plný přístup k účtu. Z toho mu následně zmizelo bez mála 120 000 korun.

Podobných případů je více a informace byly předány ihned po zjištění krádeže policii.