Použitý smartphone coby bezpečnostní riziko

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 8.7.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

Většina těch, kteří prodávají svůj starý smartphone, ho kompletně smaže. Někteří provedou i reset do továrního nastavení. Zda to stačí se jal zkoumat Avast.

Avast podrobil analýze náhodně vybraný vzorek mobilních telefonů z druhé ruky – tedy těch, které jejich původní majitelé prodávají coby použité. Jude McColgan, prezident mobilní divize Avastu, to popisuje takto: Zakoupili jsme několik zařízení se systémem Android od prodejců ze všech koutů USA. A použili snadno dostupný software k vytěžení jakýchkoliv dat, která byla předtím na těchto telefonech. Předchozí majitelé přitom na těchto zařízeních provedli tovární reset, či kompletní smazání dat.

McColgan pokračuje: Množství osobních údajů, které jsme z telefonů získali, je ohromující. Vytěžili jsme data o všem možném - od vyplněné žádosti o půjčku po více než 250 selfies něčeho, co se zdá býti mužskými partiemi předchozích majitelů. Celkem se Avastu podařilo z 20 použitých zařízení vydolovat zhruba:

McColgan vyvozuje: Na eBay je denně prodáno více než 80 000 použitých smartphonů. Uživatelé si neuvědomují, že společně se svými telefony často prodávají také data různého formátu, která mohou být zneužita k vydírání, stalkingu a krádežím identity. Dle Avastu tedy ponaučení spočívá v tom, že data mohou být obnovena, pokud nedojde k jejich kompletnímu přepsání.

 

Zdroje: Avast, Help Net Security