Google Play zavádí obrovské změny v pravomocech aplikací. Potenciálně dovoluje v tichosti získat kontrolu nad vaším přístrojem

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 17.6.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

Google udělal významné změny, které se týkají všech uživatelů systému Android. Rozhodl se totiž zúžit seznam oprávnění.

Původní počet možných oprávnění byl celkem velký - 145. Nyní se Google vydává přesně opačnou cestou - redukoval je na pouhých 13. Jak z podstaty vyplývá, musí být kategorie, kterých bude méně, mnohem více obecné. Takže se dosavadní oprávnění schovají pod méně vypovídající názvy nových kategorií. To je právě fakt, který znervózňuje nejednoho bezpečnostního odborníka.

Další nepříjemnou vlastností je, že pokud aplikace nyní vyžaduje jedno konkrétní oprávnění, ve výsledku ale nově povolí celou kategorii, ve které se původně konkrétní oprávnění nacházelo. Například - když program vyžaduje čtení SMS, nyní spadá do kategorie týkající se veškerého zacházení s SMSkami, tzv. „SMS-related permissions Group“. A co je „nejlepší“? Že se po nové aktualizaci od Googlu takto změní práva všech aplikací a to bez jakéhokoliv upozornění na konkrétní změny.

Pokud tedy máte povoleny automatické aktualizace ve svém obchodě Play (defaultně jsou), vývojáři aplikací, které máte již instalovány, získají mnohem větší prostor pro případné nekalé úmysly.

Nejčastější doporučení pro bouřící se uživatele je alespoň vypnutí automatických aktualizací v nastavení vašeho Google Play.