Al-Káida po Snowdenově vynesení informací nasadila nové šifrovací programy

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 15.5.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 3/2

Recorded Future, společnost zabývající se analýzou hrozeb, zjistila, že teroristická skupina Al-Káida inovovala používaná šifrovací řešení po únicích způsobených Edwardem Snowdenem.

Al-Káida používá šifrování již dlouho – nejrozšířenějším nástrojem je Mujahideen Secrets (šifrovací program Windows, distribuovaný Global Islamic Media Front [GIMF]). Ovšem po vynesení informací v červnu 2013 z NSA se začaly množit nové šifrovací programy pro různé datové platformy: mobily, instant messaging, MAC. Teroristé tak údajně reagovali na zprávy o prolomení šifrovacích standardů ze strany NSA.

Konkrétně v portfoliu jejich kryptografie přibyly tyto programy:

Nové programy by měly posílit či nahradit původní Mujahideen Secrets, který Al-Káida používá k šifrování emailů od roku 2007.

Ve spojitosti se Snowdenem se objevují tři názory. Zastánci tvrdé linie odsuzují Snowdena, že právě takto usnadnil činnost teroristů a ohrozil USA. Vojenští pragmatici jsou toho názoru, že Al-Káida (jako ostatní stejně smýšlející militantní skupiny) si je dobře vědoma možností NSA. A snahy teroristů o maximální utajení nejsou Snowdenem nijak zvlášť dotčeny.

Třetí názor představuje bezpečnostní expert Bruce Schneier: Tyto nové šifrovací nástroje nijak zvlášť negativně neovlivní monitorování činnosti Al-Káidy ze strany amerických bezpečnostních služeb. Spíš naopak. Tohle monitorování spíš pomůže. Kryptografie není jednoduchá záležitost a doma na koleně vyrobené šifrovací nástroje budou jen ztěží lepší než sofistikovaný šifrovací open-source. Loni na podzim to naznačil Matt Blaze, když říkal, že Snowdenovy dokumenty jsou předzvěstí temných dob kryptografie, protože lidé budou opouštět kvalitní algoritmy a software a nahrazovat je zpatlaninami, které si sami vytvoří. A tohle je ukázkový případ této myšlenky.

Časová linka dopadů Snowdenových odhalení

 

Zdroje: Recorded Future, Schneier on Security, Ars Technica, The Hacker News,