Z tragédie v Malajsii těží kyberkriminálníci

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 15.3.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 2.33/3

Internetem (především pak Facebookem) se šíří „video“ malajsijského letadla, jak ztroskotalo v bermudském trojúhelníku. Nechybí šokující informace, že jsou pasažéři naživu. Malware included.

Zločinci tak využívají nepřehledné situace, kdy se Boeing 777 odklonil ze své trasy, přestal komunikovat a následně zmizel. Nikdo se nehlásí k únosu, nikdo ho neviděl nikde přistávat. S největší pravděpodobností tak i se všemi 239 pasažéry leží na dně jihočínského moře, nebo někde poblíž.

Kybernetičtí supi se, jak je u podobných událostí zvykem, slétají a jejich zaručená videa přesměrovávají davy zvědavých uživatelů na servery plné malwaru. Jako první si situace všimla společnost Malwarebytes. Nejdříve se linky začali šířit po Twitteru, následně zahltily Facebook.

Podobnou situaci pravděpodobně pamatujete při tsunami u Japonska v roce 2011 nebo loňském zemětřesení na Filipínách. Stále se opakující situace, počty klikajících se ale de facto nemění. Co na tom záleží, že obě místa jsou na „druhém konci planety“.