Outernet: vesmírná Wi-Fi pro všechny

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 28.2.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Nezisková organizace Media Development Investment Fund (MDIF) rozjíždí projekt Outernet, který má umožnit internetové připojení doslova celému světu.

Cílem MDIF, založené Georgem Sorosem, je poskytovat finanční a projektovou podporu projektům nezávislého zpravodajství. Její projekt Outernet rozšíří internet i do těch nejvzdálenějších oblastí pomocí sítě miniaturních satelitů (tzv. cubsat) a pozemních vysílacích věží – data se budou šířit pomocí DVB, či Wi-Fi.

Harlan Mandel, CEO MDIF, k tomu říká: Outernet bude schopen obcházet cenzuru, zachovávat soukromí a nabízet přístup k internetu komukoliv na světě, včetně těch, kdo jsou geograficky, či finančně mimo dosah internetu.

Počáteční investice by se měla pohybovat v několika desítkách milionů dolarů. Náklady pořízení a vypuštění jedné cubsat budou od 100 000 do 300 000 dolarů. První prototyp by měl být hotov a vypuštěn v roce 2015. Pro MDIF by neměl být problém Outernet ufinancovat - není to organizace jednoho projektu, naopak má rozinvestováno na 128 mil. dolarů v 96 projektech 31 zemí světa.

Veškerá potřebná technologie je nejen vyvinuta, ale také odzkoušena předchozími vesmírnými projekty a dostupná v rámci rozpočtu MDIF. Tvůrcům zbývá přesvědčit NASA o rozmístění satelitů.

Zatím projekt provází velikášské nadšení: Představte si další čtyři miliardy lidí utvářejících globální trh myšlenek. Představte si tu lavinu kreativity, inovace a invencí, nabádají nás tvůrci projektu. Outernet by měl přinést internet všem a zdarma. Což by jistě nelíbilo nejen diktátorským režimům, ale také provozovatelům internetového připojení. Ti druzí se ale asi nebudou muset bát – jednak budou moci konkurovat rychlostí datového připojení, jednak se objevují zprávy, že Outernet bude šířit pouze vybrané datové toky.

Projekt není úplně první svého druhu. Jeho staršími ekvivalenty jsou googlovský projekt Loon a Iridium Burst společnosti Iridium.

 

Zdroje: Outernet: Providing information to the world from outer space, CNN: Tiny cubes will beam Netlix from space?, Iridium Introduces the First Global Data Broadcast Service, Iridium Burst(SM)