Google mění politiku zobrazování obrázků v Gmailu. Váš e-mail bude prý nyní „bezpečnější, rychlejší a krásnější než kdy předtím“

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 28.12.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Nový bezpečnostní upgrade Gmailu přináší výraznou novinku - defaultně bude rovnou zobrazovat obrázky v e-mailu, místo dosavadního dotázání.

Na oficiálním blogu služby Gmail to ve svém článku již v polovině prosince uvedl John Rae-Grant, produktový manažer Googlu. Během prosince bude novinka v provozu na všech desktopech, pro mobilní aplikaci Gmail (iOS, Android) bude nový upgrade k dispozici počátkem roku 2014.

Hlavní výhodou je, kromě ušetření jednoho kliku pro zobrazení obrázků, především zvýšení bezpečnosti. Namísto naservírování obrázku přímo z externího zdroje využívá nyní Google svých proxy serverů, přes které obrazová data putují. Na nich proběhne antivirová kontrola a uživateli se neškodný obsah zobrazí.

Pokud jste doposud měli zvolenou možnost „Zeptat se před zobrazením externích obrázků“, zůstane zachována. Zběžné informace, jak Google obrázky filtruje, lze nalézt v nápovědě Gmailu:

Gmail všechny obrázky zobrazuje prostřednictvím serverů proxy společnosti Google, které jsou určeny pro obrázky, a před zobrazením je za účelem ochrany překóduje, aby byly splněny následující požadavky:
- Odesílatelé nemohou při načítání obrázku získat informace jako IP adresa nebo poloha.
- Odesílatelé nemohou do vašeho prohlížeče vkládat soubory cookie, ani je číst.
- Gmail zkontroluje, zda obrázky neobsahují viry či malware.
V některých případech se mohou odesílatelé dozvědět, zda uživatel otevřel zprávu s jedinečnými odkazy na obrázky. Gmail jako obvykle zkontroluje, zda jednotlivé zprávy nezahrnují podezřelý obsah. Pokud odesílatele nebo zprávu shledá potenciálně podezřelými, obrázky se nezobrazí a bude vám položen dotaz, zda chcete obrázky vidět.