Potvrzeno: počítače opravdu mohou komunikovat pomocí reproduktorů a mikrofonu

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: ScheRas
Datum: 3.12.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 2/1

Potvrdili to vědci z Fraunhofer Institute svým nejnovějším výzkumem.

To, o čem se v posledních dnech horlivě debatovalo a o čem se vedly mezi bezpečnostními odborníky boje takřka na život a na smrt, se stalo skutečností. Počítače spolu opravdu mohou komunikovat pouze pomocí reproduktoru a mikrofonu.

Potvrdila se tak slova v současné době lehce kontroverzního bezpečnostního odborníka Dragose Ruii, který se o tomto způsobu komunikace poprvé zmínil v souvislosti s malwarem nazvaným BadBios, který určitě není potřeba více představovat.

Vědcům se podařilo přenést data pomocí člověkem neslyšitelných vysokofrekvenčních zvukových vln na vzdálenost téměř 20 metrů. Pro svůj prototyp malwaru využili software původně určený pro tvorbu akustických signálů pro přenášení dat pod vodou.

Trochu limitující byla v tomto případě rychlost přenosu, výzkumníkům se podařilo z běžného počítače dostat maximálně 20 bitů za sekundu. Z toho vyplývá, že tímto způsobem nelze přenášet příliš velké množství dat, ovšem rychlost je dostatečná pro výměnu informací s nějakým C&C centrem.

Je tak dost dobře možné, že se v bodoucnu v kritických provozech setkáme s rušičkami vysokofrekvenčních signálů nebo s podobnými zařízeními. Zároveň se jedná také argument mluvící pro existenci BadBiosu. Uvidíme, co přinesou další dny.