Haitský fotograf dostal pokutu 1,2 milionu dolarů. Kradl fotky z Twitteru

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 25.11.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Takto vysoká částka je náhradou údajné škody, která vznikla porušením autorských práv.

O co ve sporu šlo? Morel v lednu 2010 fotografoval následky přírodní katastrofy na Haiti a několik snímků publikoval na Twitteru s tím, že jsou na prodej. Fotky retweetoval další uživatel Lisandro Suero a na jeho profilu si jich pak všiml editor AFP, který je poté poskytl i fotobance Getty. Ta snímky zařadila do své nabídky a obratem je prodala řadě velkých klientů (podle Morelova právníka snímky zaznamenaly na tisíc stažení a objevily se i ve vysílání velkých televizních stanic nebo v deníku Washington Post).

Když to Morel zjistil, začal protestovat. Agentury pak snímky z nabídky stáhly, soudnímu sporu už ale nezabránily. Na rozdíl od vydavatele Washington Postu, který se s fotografem domluvil na mimosoudním vyrovnání (jeho výše není známá), se AFP a Getty odmítly s fotografem dohodnout. Argumentovaly tím, že na ně má přehnané požadavky.

Spor tak musel rozhodnout soud. V jeho průběhu se agentury bránily i absurdním tvrzením, že podmínky Twitteru umožňují publikované fotografie volně používat. Tvrdily také, že Morelovi autorství upřely omylem, když za autora považovaly někoho jiného. Podle e-mailů a dalších dokumentů, které u soudu předložil Morelův právník, ale příslušní editoři pravděpodobně od začátku věděli, kdo je pravým autorem snímků.

Článek byl převzat z Lupy, doufám že nehrozí soudní tahanice.