Bude hacking legalizován?

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 17.10.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

Říká se, že nejlepší obranou je útok. Přichází tedy doba, kdy budeme na hackerské útoky odpovídat "stejným metrem?"

V poslední době se začíná veřejně debatovat o tom, zda mohou být hackerské útoky a hacking jako takový, uznávanou právní ochranou a z větší či menší části i obranou? Již z historie známe citáty typu oko za oko, zub za zub, nebo nejlepší obranou je útok.

Na situaci, kdy by určité zájmové skupiny, ba dokonce státy, chtěly uzákonit možnou stejnou protireakci na hackerské útoky, naráží ve své IT příloze i australský deník The Sydney Morning Herold. Ve skutečnosti přináší názory místních, ale i amerických odborníků, jak se právě postavit k možnosti využití odvetných opatření proti heckerům. Rob McAdam, ze společnosti PureHacking je přesvědčen, že za určitých okolností mohou být hackerské útoky legální. Sám McAdam a jeho firma měli hned dvě nabídky na, …jak to nejlépe vystihnout, na bezpečnostní prověrku. Ovšem vzhledem k tomu, že PureHacking je známá, jako společnost bojující proti hackerským útokům, dá se předpokládat, že jeho slova mohla být spíše obchodním tahem.

Australské listy však narážejí na tvrzení doktora Alana Maurushata z právnické fakulty UNSW: "Depending how it is done, it may not be illegal," Dr. Maurushat tells IT Pro, pointing to a 2001 MCC Officers Committee report, which considered "computerised counter attack against cybernet intruders" could be construed as self-defence. Na jedné straně tak říká, že podobné útoky jsou nelegální, na straně druhé se však zamýšlí, nad možnou legalizací. Podle Maurushata a dle statistik bezpečnostních expertů, využilo podobných zpětných útoků, téměř dvacet procent Australanů. K plné legalizaci by muselo být dodrženo hned několik podmínek, včetně ochrany třetích stran, nebo přiměřenosti útoku.

Na rozdíl od debatujících Australanů i Evropanů, jsou kupříkladu Spojené státy americké důrazně proti takovýmto tendencím. Avšak, není to až tak úplná pravda, což dokládá i americká US private commission on intellectual properte, která si ve svém hodnocení stěžuje na, již vcelku zastaralé, zákony a na možnost sebeobrany či zpětné reakce.

Vzhledem k roztříštěnosti názorů, v nichž se perou obchodní úmysly se státní i soukromou ochranou, nedávají podobné debaty prostor k rozumnému řešení. Jedni cílí na své potenciální zákazníky, druzí zase na své potenciální voliče. Je tak víceméně zřejmé, že to s onou legalizací „nebude tak horké.“