Ubuntu 13.10 - těšíte se?

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: next-x
Datum: 1.10.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1.37/19

Ubuntu je nejpoužívanější linuxovou distribucí na desktopech, tak proč o něm nenapsat ve chvíli, kdy se blíží vydání jeho nové verze?

Linux Ubuntu bude mít stejně jako v předchozích verzích svého maskota verze, kterým bylo vždy zvíře. Nebude tomu jinak ani tentokrát, kdy toto zvíře pro Ubuntu 13.10 bude reprezentovat roztomilý Salamander :-)

Grafickým serverem pro Ubuntu (Unity) by mělo být Mir, který by měl pouzivat pouze Unity.

Ti, kteří jste si zvykli na Unity (stejně jako já), se nemusíte bát. Unity bude totiž pro Ubuntu opět výchozím prostředím. Přeci jen kdo by nechtěl levou lištu na své oblíbené aplikace? Unity by měla očekávat změna z verze 7.0 na 7.1. Jednou z novinek bude také Dash (obdoba nabídky Start známé z OS Windows), který umožní například přímé nakupování (zřejmě vychazí z "Centrum softwaru pro ubuntu"). Dash by měl začít vyhledávat i jiné věci, které doposud nehledal, například fotky z Picasa, uživatele/skupiny a nevím co ještě z Facebooku, záložky prohlížece Chromium (doufám že to bude i pro Firefox a jiné prohlížeče), apd.

Mezi výchozími aplikacemi zůstavají kancelářský balík LibreOffice a prohlížeč Firefox ve verzi 23.0. Pokud ovšem uvažujete o jejich změně, můžete kdykoliv tyto výchozí aplikace smazat a nahradit je čímkoliv jiným.

Fanoušky FB pak jistě potěší následujicí obrázek:



Aktualizace, které budete dostavát zhruba každý týden, budou obsahovat aktualizace knihoven, změny jádra, ale i aktualizace aplikací. To znamená, že by Ubuntu mohlo být více stabilni, protože se přeci jen občas stává, že systém spadne například při spouštění .exe souborů přes Wine.

Na internetu je už Linux Ubuntu 13.10 ke stažení ve své Beta verzi. Můžete si jej proto již nyní vyzkoušet například prostřednictvím Live CD. S jeho instalací jako hlavního systému bych vám doporučil vyčkat na vydání stabilní verze.

Pokud se již nemůžete dočkat, můžete zbývající dny odpočítávat například s tímto gadgetem pro Android, který odpočítává čas do 17. října :-)

Já osobně se na 17.řijna těším a co vy? :-)