Kontroverzní zakladatel antivirové společnosti o sobě dává znovu vědět

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 1.10.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

John McAfee, který se společností McAfee nemá podle svých slov „již 15 let nic společného“, přichází s nápadem na vytvoření anonymní sítě, která má vládním organizacím znemožnit odposlouchávání.

Novinku pojmenoval D-Central a již několik měsíců se na ní intenzivně pracuje, několik let prý vše důkladně promýšlel. A o co tedy vlastně jde? O síť podobnou Internetu, umožňující šíření dat, která je od základu utvářena s jedinou myšlenkou - anonymity. Privátní síťě, připomínající Tor a jeho hidden services, podle zakladatele nedají nejmenší šanci státům zjistit, kdo konkrétně jsou její uživatelé. To vše má koncového klienta přijít na méně než 100 USD, za které by si měl být schopný pořídit zřejmě nejlevnější typ zařízení, které tuto komunikaci umožní.

Zařízení bude umět vytvořit privátní síť v rozsahu 3 městských bloků. Při provozu se bude moci pohybovat a umožní přístup iPhonům, telefonům s Androidem i dalším zařízením. V plánu jsou 4 různé modely zařízení.

McAfee tvrdí, že pro D-Central vyvinul speciální šifrování, „do kterého se prostě NSA nedostane“. Dále prohlásil: Jistě, že se pomocí D-Central budou páchat zločiny. Stejně jako se páchají třeba po telefonu. Pokud bude v USA tato technologie zakázána, prodáme jí do Anglie, Japonska. Nebo do třetího světa. Neumím si představit vysokoškolského studenta, který by na zařízení nestál frontu. Tato sebevědomá tvrzení bude muset dopilovat do 6 měsícu, kdy má světlo světa spatřit první prototyp zařízení. Přesný čas najdete na webu projektu.