Google se jen nerad přizpůsobuje regulátorům soukromých dat

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 30.9.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Google nesplnil tříměsíční deadline Evropské direktivy ochrany dat. Evropské úřady v čele s francouzskou CNIL s ním teď proto zahajují správní řízení.

CNIL (Národní komise pro informatiku a svobodu) se nelíbí, že Google nadále shromažďuje data uživatelů ze svých 60 služeb a využívá je k cílení reklamy, aniž by dotyčným uživatelům poskytl možnost odmítnout sloučení sebraných dat. Google na tříměsíční připomínky odpověděl poslední den – slovy mluvčího Ala Verneyho: Naše politika ohledně soukromí respektuje evropské právo a umožňuje nám vytvářet jednodušší a efektivnější služby. Byli jsme celou dobu v kontaktu s CNIL a nadále budeme.

Krom Francie ovšem Google narazil i v dalších státech, konkrétně v Německu, Velké Británii, Itálii, Španělsku a Holandsku. Všude jsou s ním zahájena řízení ve smyslu nedodržení direktivy na ochranu dat. Ve Francii mu hrozí pokuta do výše 300.000 €, v ostatních státech její ekvivalenty. Je ovšem otázka, co hrozba takové pokuty znamená pro společnost s 50mld. tržbami $.

Příště by v obdobných případech již měly evropské státy postupovat jednotně prostřednictvím chystaných evropských norem týkajících se soukromí.