Facebooku neprošla kontroverzní a zásadní úprava podmínek jeho využívání. Vaši identitu zatím prodat nemůže.

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 26.9.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1/3

Zpráva, která na první pohled vypadá jako neoriginální hoax, je bohužel skutečná. Budoucnost Facebooku se ubírá velmi nemilým způsobem.

Facebook chystá změnu podmínek užívání. Ta měla v platnost vyjít již 5 září, díky protestům však byla odložena. Opravdu je to tak strašné?

Ano. Citace nyní platných podmínek, které potvrdil každý, kdo má na FB účet: Pomocí nastavení soukromí můžete určit, jakým způsobem se vaše jméno a profilová fotka může spojovat s komerčním, sponzorovaným nebo souvisejícím obsahem (například značkou (brand), která se vám líbí), jež poskytujeme nebo zprostředkováváme … Neposkytneme váš obsah ani informace inzerentům bez vašeho souhlasu.

A nyní „decentně pozměněná“ stejná pasáž, která se pro nás chystá: Povolujete nám použít vaše jméno, profilovou fotku, obsah a informace ve spojení s komerčním, sponzorovaným nebo souvisejícím obsahem (například značkou, která se vám líbí), jež poskytujeme nebo zprostředkováváme.

Co z toho tedy plyne? Facebook, pokud vyjdou tyto podmínky v platnost, si může s vašim účtem dělat prakticky cokoliv. Máte vtipnou fotku, kde třeba konzumujete potravinu konkrétní značky? Může se klidně objevit v reklamě. Část z vás jistě zajásala - proto nutno podotknout, že profitovat bude jen FB. Toto platí nejen o fotkách, ale o všem na vašem profilu.

Pokud toto Facebooku projde, jistě budou následovat další sociální sítě. Také se nemůžete dočkat? Více informací, již v angličtině, třeba na webu Forbes či LA Times.