Použití tlukotu srdce k přihlašování. Budoucnost, nebo jen další sci-fi výstřelek?

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 4.9.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 2.33/3

Tlukot srdce je unikátní signál, který by možná mohl nahradit dlouhá a špatně zapamatovatelná hesla. Náramek se již prodává.

Náramek pojmenovaný Nymi by mohl významně usnadnit život mnoha lidem zjednodušením a zrychlením autentizace. Lepší video, než tisíc slov. Takto si jeho tvůrci ze společnosti Bionym představují, že by měl fungovat:

Podle šéfa Bionymu, Karla Martina, je po 40 letech zkušeností s EKG (elektrokardiogram) jisté, že každý má charakteristický tlukot srdce. Náramek se tento unikátní vzorec naučí a bude jím potvrzovat nositelovu totožnost místo ťukání pinu či hledání klíčků.

Rozvoj této technologie je v současné době umožněn především díky významnému pokroku v oborech zpracování signálů a algoritmů strojového učení. Existuje mnoho dalších plánů, jak zapojit tělo do autentizace. Příkladem můžou být třeba hodinky, komunikující s ostatními zařízeními a autentizující vás pomocí tzv. bioimpedance (technika na měření tuku a vody v těle na základě slabého elektrického proudění, procházejícího tělěm).

Podle autorů Nymi to ovšem není všechno - za svých 79 dolarů získáte vlastně 3faktorovou autentizaci a kromě charakteristického tlukotu bude vyžadováno ještě zařízení, ke kterému je aplikace v Nymi registrována. Špatnou zprávou je, že i když si zařízení nyní objednáte, těšit se na něj můžete až v roce 2014.